

De avonden zijn nu niet langer stil en leeg. Ze zijn gevuld met gezelligheid, gesprekken en kleine momenten van geluk.
De avonden in een huis kunnen lang zijn. Overdag is er genoeg te doen, maar na 16.00 uur valt de dagbesteding weg. Veel bewoners trekken zich dan terug in hun appartementen, terwijl ze eigenlijk behoefte hebben aan gezelschap. Dat moest anders, vonden de medewerkers van Avoord. Daarom ontstond het idee om de avonden gezelliger en betekenisvoller te maken. Het resultaat? Avondbijeenkomsten die het verschil maken.
Sinds enkele weken is er in het Anbarg elke avond een gastheer of -vrouw aanwezig op de zorgappartementen. Hun rol gaat verder dan de gebruikelijke taken; ze zorgen vooral voor het welzijn en de gezelligheid van de bewoners. Samen hebben zij bedacht om elke avond een moment van samenzijn te organiseren. Dit varieert van rustig een kopje koffie drinken tot een spelletjesavond, muziek luisteren of een quiz.
“Wat ik heel tof vind, is dat collega’s veel meer de verbinding met elkaar opzoeken”, vertelt sociaal pedagogische hulpverlener Ninja. “Ze denken probleemoplossend en voegen iets leuks toe aan de dag. Dat maakt de avonden minder lang en zorgt ervoor dat bewoners zich fijner voelen.”
Rust en verbondenheid
De effecten van deze bijeenkomsten zijn direct merkbaar. “Een bewoner met dementie dwaalde ’s avonds vaak door de gangen. Hij wist niet wat hij moest doen en ging daarom vroeg naar bed”, vertelt Ninja. “Sinds hij deelneemt aan de avondbijeenkomsten, is hij rustiger. Hij slaapt beter, omdat hij minder onrust voelt.”
Ook andere bewoners profiteren van de bijeenkomsten. Sommigen komen letterlijk uit hun isolement en zoeken vaker contact met anderen. De medewerkers merken een afname in het aantal oproepen. “Je merkt dat bewoners minder vaak bellen, omdat ze overdag en ’s avonds voldoende sociale prikkels krijgen. Het geeft ons allemaal meer rust.”
Samen de avond vormgeven
Wat deze aanpak bijzonder maakt, is de gezamenlijke inspanning. Collega’s en flexmedewerkers werken samen om de avonden prettig en waardevol te maken. Ninja legt uit: “Zij zijn gedurende de dag bezig met: wat zullen we vanavond organiseren? Wie gaan er mee? Het is echt een teaminspanning. De gastheren en vrouwen communiceren met de zorg, de dagbesteding en met elkaar. Zo zorgen ze samen voor een fijne avond.”
De avonden zijn nu niet langer stil en leeg. Ze zijn gevuld met gezelligheid, gesprekken en kleine momenten van geluk. Met deze kleinschalige, warme aanpak laten we samen zien dat een klein gebaar een groot verschil kan maken.