Dat ik een stuk vertrouwen en veiligheid kan geven vind ik erg bijzonder.
Shantala Speciale Zorg: Een vorm van zorg die niet alleen het lichaam raakt, maar ook de ziel
Voelen dat je gezien en gehoord wordt, dat je mag zijn wie je bent en dat iemand er even echt helemaal voor jóu is. “Het geheugen van het brein van mensen met dementie is aangetast, maar het geheugen van het gevoel blijft veel langer in tact,” vertelt Jeanne Konings. Zij is Shantala behandelaar bij de woongroepen op De Willaert. “Shantala is een ritmische ontspanningsmassage en kan de mensen helpen zich te ontspannen en veilig te voelen. En het kan veel lucht geven. Soms komen er beleefde trauma’s in de herinnering boven. Dit kan voor loslaten of verwerking zorgen.”
Shantala kan mensen met dementie een gevoel van rust en veiligheid brengen, zelfs in momenten waarin de wereld om hen heen verwarrend lijkt en woorden verloren zijn gegaan. “De herkenbaarheid, het vertrouwen, de herhaling. Dat is wat een Shantala massage zo rustgevend maakt. Dat ik een stuk vertrouwen en veiligheid kan geven vind ik erg bijzonder. De mensen benoemen ook hoe fijn het was en soms krijg ik zelfs spontaan een kus.” Ook op de lange termijn kan Shantala helpen. “Er zijn ook mensen waarbij de onrust, angstgevoelens of het roepgedrag een stuk minder is geworden.”
Jeanne kwam 14 jaar geleden met het initiatief om te starten als Shantala behandelaar bij De Willaert. “Bij Avoord las ik een oproep om zelf een nieuw idee in te brengen. Als mentor voor gehandicapten ben ik in aanraking gekomen met Shantala en heb ik mijn diploma voor Shantala behandelaar gehaald. Bij mij kwam toen het idee om Shantala te geven aan onze bewoners. Met toestemming van het management en in overleg met de zorg en de familie ben ik bij een aantal bewoners gestart.”
“Shantala gaat over meer dan alleen de massage zelf,” vertelt Jeanne. “Het gaat ook over de manier waarop je mensen benadert, de herkenning en de sfeer die je creëert. Ik zet bijvoorbeeld een cd op met rustgevende muziek. Dit gaan de bewoners ook weer herkennen.” Ook kijkt Jeanne vooral naar wat er mogelijk is bij de bewoner en ze past zich daarop aan. “De regie ligt bij de bewoner. Ik ga hierbij af op lichaamstaal. Zo voel ik aan of de bewoner wel of niet een massage wil ontvangen en of ze willen stoppen. Een meerwaarde van Shantala is dat de massage perfect over de kleding heen kan worden gegeven. Dit is erg fijn voor mensen met dementie want dit zorgt voor minder prikkels. Ik pas mij aan aan de bewoner, er is geen ‘one size fits all’ oplossing.”
In principe is Shantala vertrouwen geven en herhaling van jouw gedrag. Deze manier van benaderen kan ook in de ADL-verzorging bij de bewoner worden toegepast. “Geef de bewoner het gevoel ‘ik ben hier voor jou en jij bent goed zoals je bent’. Je zou in gedachten kunnen nemen hoe je zelf graag benaderd wil worden. Als je dit in gedachte hebt, dan straal je dat ook uit. En de bewoners pikken dat gevoel feilloos op en reageren hier vaak positief op.”