We zijn zelf het medicijn: het belang van bewegen voor ouderen volgens beweegcoach Marian

In beweging blijven is nodig voor ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Het draagt niet alleen bij aan de fysieke gezondheid, maar heeft ook positieve effecten op het sociale leven en mentale welzijn. In deze blog vertelt Marian, beweegcoach bij Avoord, waarom bewegen zo belangrijk is voor ouderen, wat ze zelf kunnen doen en hoe organisaties zoals Avoord hen daarbij kunnen ondersteunen.

Waarom bewegen zo belangrijk is

Onze beweegcoach binnen Avoord, Marian, is stellig: we moeten met z’n allen in beweging blijven. Oók als dat niet meer zo vanzelfsprekend is. Juist daarvoor is Marian er: de cliënten van Avoord mogen haar alles vragen over bewegen. Dit is waarom bewegen volgens Marian zo belangrijk is:

Zelfstandigheid behouden: “Regelmatige lichaamsbeweging helpt ouderen om dagelijkse taken zoals wassen, strijken en zichzelf verzorgen langer zelfstandig uit te voeren. Dit bevordert hun gevoel van eigenwaarde en onafhankelijkheid.”

Sociale interactie en eenzaamheid voorkomen: “Door deel te nemen aan beweeggroepjes ontmoeten ouderen andere mensen, wat helpt eenzaamheid te voorkomen en sociale contacten te onderhouden.”

Mentale gezondheid: “Beweging houdt de hersenen fit en kan helpen bij het vertragen van cognitieve achteruitgang. Dit is vooral belangrijk voor ouderen die risico lopen op dementie of andere neurologische aandoeningen.”

Verbeterde kwaliteit van leven: “Fysiek actief blijven verbetert de algehele kwaliteit van leven. Het verhoogt de energie, vermindert stress en bevordert een positief zelfbeeld.”

Verhoogde weerstand: “Regelmatige lichaamsbeweging versterkt het immuunsysteem, waardoor ouderen beter beschermd zijn tegen ziektes en sneller herstellen.”

Wat kunnen ouderen zelf doen?

Er zijn talloze manieren waarop ouderen actief kunnen blijven, zelfs met beperkte mobiliteit. Ook hier geeft Marian haar tips bij:

Dagelijkse activiteiten: “Door dagelijkse taken te blijven doen zoals wassen, strijken en koken, blijf je in beweging en behoud je je zelfredzaamheid.”

Kleine beweegmomentjes: “Simpele activiteiten zoals na het eten een balletje overgooien of even rekken en strekken, kunnen al een groot verschil maken. Het is belangrijk om niet continu stil te zitten.”

Balans- en krachtoefeningen: “Voorbeelden hiervan zijn het staan op één been (eventueel met steun van een stoel) en het klemmen van een bal tussen de benen. Deze oefeningen kunnen zowel zittend als staand worden uitgevoerd.”

Bewegen vanaf de bank: “Ook vanuit de stoel of vanaf de bank zijn er tal van mogelijkheden, zoals het naar voren strekken van de armen in plaats van omhoog, indien dat moeilijk is.”

Beweeggroepjes bij Avoord

Marian licht verder toe: “Binnen Avoord zijn er diverse beweeggroepjes waar ouderen aan kunnen deelnemen. Dit biedt niet alleen structuur, maar ook een sociale omgeving waarin ouderen gemotiveerd worden om actief te blijven. Ook zijn er in de gemeenten Rijsbergen en Etten-Leur mogelijkheden om met een buurtsportcoach of in groepjes buiten te bewegen.”

Beweging bespreekbaar maken

“Het is essentieel om bewegen bespreekbaar te maken. Door te praten over de voordelen en door activiteiten te kiezen die mensen leuk vinden, kan men hen motiveren om in beweging te komen. Het gebruik van muziek en complimenten kunnen de ervaring voor de ouderen nog plezieriger maken.”

Innovatieve beweegmogelijkheden

Bij Avoord stimuleren we ook het gebruik van innovatieve middelen, zoals de duofiets en het fietslabyrint. Dit zijn leuke en effectieve manieren om in beweging te blijven.

De rol van begeleiders binnen Avoord

Begeleiders hebben een belangrijke rol in het motiveren van ouderen. Door rustig het gesprek aan te gaan en te ontdekken wat iemand leuk vindt, kunnen ze op maat gemaakte beweegactiviteiten aanbieden. Dit kan zelfs in het geval van dementie, waar de bewegingen worden aangepast aan het stadium van de aandoening.

Het bevorderen van beweging bij ouderen is een uitdaging, maar met de juiste aanpak en motivatie is het mogelijk om iedereen in beweging te krijgen. Bij Avoord zien we dit dagelijks gebeuren en het geeft ons ontzettend veel voldoening. Bewegen is voor iedereen, en zelfs de kleinste inspanning kan grote voordelen opleveren.

Laten we samen ervoor zorgen dat onze ouderen een actief, gezond en gelukkig leven kunnen leiden.

Klik hier voor meer informatie en tips om je hersenen gezond te houden.