Innovaties

Zo zorgen we slimmer voor u

Innovaties

Innovatie en onderzoek

Avoord investeert in onderzoek en innovatie binnen de langdurige zorg. Samen met enthousiaste, nieuwsgierige medewerkers, cliënten en mantelzorgers worden onderzoeksprojecten opgezet. Dit onderzoek leidt tot innovatie en verbetering van onze zorgverlening.

Duurzame ouderenzorg kan niet zonder innovatie en onderzoek. Want als we ook in de toekomst goede ouderenzorg willen bieden, dan moeten we slim gebruikmaken van technologische innovaties en wetenschappelijk onderzoek.

Voorbeelden van innovaties

Zo kan het ook

Robots, chips en sensoren vinden hun plek in de overbelaste ouderenzorg. Bij Avoord haalt zulke technologie druk van de ketel. Al is het soms wennen. "Eén cliënt kreeg de zenuwen van ons robotje. Die had ’m in de kast verstopt."

Robot 'Maatje'

Voor gezelligheid en beweging

Robot 'Maatje'

Zorgrobot Maatje heeft harten veroverd bij Avoord. Het robotje met zachte, ronde vormen heeft iets ontwapenends. Wirna van Gastel, adviseur zorginnovatie: "We kunnen hem bijvoorbeeld inzetten bij cliënten die moeite hebben met een dagritme; dan kan Maatje zeggen wanneer dingen gaan gebeuren." Maikel Kustermans, leerling verpleegkundige: "Maar Maatje kan ook helpen mensen actief te houden door bewegingen voor te doen."

Veiligheid bij vallen

Heupairbag 'Wolk'

De ‘Wolk’ is een heupairbag die mensen als een soort riem onder hun kleding dragen. De Wolk berekent voortdurend of iemand aan het vallen is. In dat geval vult zich een airbag rond de kwetsbare heupen van de drager. Zo kunnen mensen actief blijven, zonder dat er iemand bij moet blijven om hen op te vangen als het misgaat. Fijn voor de zelfredzaamheid en het gevoel van vrijheid van de cliënt, en voor de zorgmedewerkers die de cliënt met een gerust hart kan laten gaan.

De Medido

Elektrische medicijndoos

De Medido

“De Medido gebruik ik nu een jaar en ik vind het erg handig moet ik zeggen. Drie keer per dag neem ik mijn medicijnen in en dat moet op verschillende tijdstippen. Voordat ik de Medido gebruikte, vond ik het lastig om de tijden in de gaten te houden. Met behulp van de Medido hoef ik daar niet meer naar om te kijken", vertelt dhr. Frijters die gebruik maakt van de elektrische medicijndoos. 

Rustiger slapen, nachtronde niet meer nodig

Bedsensor 'Bedsense'

Bewoners van 3 van onze 5 locaties met woongroepen hebben een Bedsense onder hun matras: een supergevoelige sensorplaat. Dit dunne matje ‘ziet’ of iemand plotseling uit bed gaat of juist helemaal niet beweegt. Daardoor hoeven zorgmedewerkers geen rondjes meer te lopen uit voorzorg, maar worden ze pas ingeseind als ze nodig zijn. Maikel Kustermans, leerling verpleegkundige: "De onrust is uit die diensten. En als er nu een cliënt is die me nodig heeft, heb ik meer tijd en aandacht."

Kennisnetwerk

We doen het niet alleen

Avoord participeert in verschillende netwerken om kennis te delen en te leren van collega-organisaties:

  • Kennisnetwerk dementie
  • Topcare
    Cliënten met dementie kunnen bij Avoord terecht bij het Topcare-centrum in Rijserf. Stichting Topcare heeft als doel de zorg binnen de verpleeghuissector voor Topcare cliëntengroepen continu te verbeteren. Want daarmee verbeter je de kwaliteit van leven van de cliënten. 
  • Radicale vernieuwing
  • Anders werken in de zorg
    Om in de toekomst meer mensen van goede zorg te kunnen voorzien met hetzelfde aantal zorgverleners, zullen we slimme oplossingen moeten bedenken. In het programma ‘Anders werken in de zorg’ gaat Avoord samen met initiatiefnemer tanteLouise en 10 andere zorginstellingen uit West-Brabant de uitdaging aan om nieuwe technologieën voor de zorg te ontwikkelen. 
  • Academische werkplaats ouderen van tranzo
  • Innovatiefonds ouderenzorg