lid cliëntenraad Contrefort

Eigenlijk droomde ik er altijd van om maatschappelijk werk te doen

Corry Musters is lid van de cliëntenraad

‘Je moet als een giraffe over je eigen grenzen heen kijken, dan zie je wat je voor een ander kunt betekenen.’ Het zijn de woorden die Corry Musters (70) uit Etten-Leur als klein meisje van haar vader meekrijgt. Sindsdien zet ze zich zonder enige moeite in voor de medemens. Binnen Avoord is ze lid van de cliëntenraad van Contrefort, waar ze de belangen van de cliënten behartigt. “Als ik voor een ander van betekenis kan zijn, ben ik blij.” Ze vertelt er graag over.

De geboren en getogen Etten-Leurse houdt niet van stilzitten. Dat blijkt ook wel als ze vertelt over haar jeugd. Corry groeide op op een boerderij in een gezin van acht kinderen en ging later aan het werk in het onderwijs. Corry: “De jeugd heeft altijd al mijn aandacht getrokken, ik vind dat een heel interessante doelgroep. Maar toch… Eigenlijk droomde ik er altijd van om maatschappelijk werk te doen. Dus heb ik er op mijn vijftigste voor gekozen mezelf om te scholen en dook ik weer de studieboeken in.”

Maatschappelijk betrokken

Met haar nieuwe diploma op zak gaat ze aan het werk op een middelbare school, waar ze een nieuwe functie opzet gericht op maatschappelijk werk. Leerlingen kunnen bij haar terecht met hun vragen, en geen vraag is te gek. Corry: “Ik sprak jongens die wegliepen van huis, meisjes die bang waren dat ze zwanger waren… Er kwam van alles voorbij. Ik vond het magisch interessant dat ik deze jongeren mocht helpen.”

Dat helpen van de jeugd deed ze ook al eens in Kenia, waar Corry in 2004 Stichting Baja opricht, een stichting die helpt in het opzetten van stenen scholen in kansarme dorpen. In de oprichting ervan ontmoet ze Jet, die ze al kende omdat Jet jarenlang voor Corry’s moeder zorgde. Corry: “Mijn moeder zei wel eens: ‘als ik dood ben, moet jij maar voor Jet zorgen, want dat is een mooi mens’. Toen Jet weer op mijn pad kwam, kregen we een sterke band. Nu zorg ik inderdaad voor haar: ik breng elke dag wel een bezoekje aan Jet.”

Kleinschalige ouderenzorg

Op het moment dat Jet een nieuwe plek zoekt waar ze kan wonen met verzorging, komt Corry uit bij Contrefort. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat Jet zich er meteen thuis voelt. Net als de vele aanwezige voorwerpen uit het verleden. Corry: “Samen besloten we dat dit haar nieuwe thuis zou worden. Ze is er nu gelukkig en ik help haar waar nodig. Toen ik via via hoorde over de cliëntenraad van de locatie, besloot ik me aan te melden. Ik vind het prettig dat ik iets voor een ander kan betekenen en de belangen van Jet en de andere bewoners mag behartigen. Want zeg nu zelf: als je straks zelf oud bent en zorg nodig hebt, hoop je dat anderen ook voor jou klaar staan, toch?” Wel wil Corry benoemen dat ze dit alles kan doen dankzij haar man Cees en haar kinderen, die altijd aan haar zijde staan. “Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Haar deelname aan de cliëntenraad ziet Corry meteen ook als een leuke sociale bezigheid. Corry: “Het is een leuke groep vrijwilligers. Onlangs zijn we weer bij elkaar gekomen en dat was hartstikke gezellig. Ik hoop dat we er samen een actieve club mensen van kunnen maken die op de hoogte blijven van de zorg binnen Avoord. Samen maken we er iets moois van.”

Wat doet Corry met haar bestuur van cliëntenraad Contrefort?

Corry: “Om de maand komt het bestuur van Contrefort samen. We bespreken dan onderwerpen die voor de cliënten van Avoord belangrijk zijn: de zorg, het eten, de activiteiten… Kortom: we bekommeren ons over hun welzijn. Het is makkelijk als je een cliënt persoonlijk kent, dan kun je namens hem of haar dingen inbrengen. Maar het komt ook voor dat er van andere cliënten of familieleden dingen met ons gedeeld worden. We proberen dan met z’n allen antwoord te krijgen op zo’n vraagstuk.”

Nu, in coronatijd, is het moeilijker om bij elkaar te komen en dingen te organiseren. Zodra dat weer kan, zal Contrefort de zogenoemde familie-avonden opzetten, waarop familie van cliënten welkom zijn om verschillende onderwerpen aan te kaarten.