
Vrijheid binnen handbereik: hoe GPS de zelfstandigheid van bewoners bij Avoord vergroot
Een frisse neus halen, even een blokje om, genieten van de buitenlucht – het klinkt vanzelfsprekend. Maar voor veel bewoners van Avoord is dat niet altijd zo. Door geheugenproblemen of fysieke beperkingen is zelfstandig naar buiten gaan niet altijd veilig. Toch wil Avoord dat haar bewoners zoveel mogelijk de eigen regie behouden. Daarom is er de inzet van GPS. Niet om mensen te controleren, maar juist om ze vrijheid terug te geven.


Veilig en zelfstandig op pad
“Als iemand altijd zelfstandig is geweest en ineens niet meer naar buiten mag, dan is dat natuurlijk lastig,” vertelt Anita van Coeverden, zorgondersteuner bij Avoord. “Je wilt niet dat iemand opstandig wordt of zich opgesloten voelt. Dankzij de GPS kunnen bewoners nog steeds hun rondje lopen, net als vroeger.”
De GPS (‘Kompy’) is een klein kastje dat bewoners als een horloge of als een druppel met halszender kunnen dragen. Via een app kunnen zorgmedewerkers en familieleden meekijken waar iemand zich bevindt. Gaat een bewoner buiten de afgesproken zone? Dan krijgen medewerkers en familie een melding, en kunnen ze direct actie ondernemen. “Het is echt een stukje geruststelling. We weten waar iemand is en kunnen hulp bieden als dat nodig is,” zegt Anita. “En het mooiste is: de bewoners hebben er zelf geen last van. Ze dragen het gewoon om hun nek en lopen lekker hun rondje.”
Maatwerk voor elke bewoner
De GPS wordt niet zomaar bij iedereen ingezet. Samen met de bewoner, familie en het zorgteam wordt gekeken of het hulpmiddel bij iemand past. “We kijken heel gericht naar de fysieke gezondheid en het loopvermogen,” legt Anita uit. “Een straal van vijf kilometer heeft geen zin, want zo ver kunnen de meeste bewoners niet lopen. Maar een straal van 100 meter rondom het gebouw werkt vaak heel goed. Als iemand te ver afwijkt, kunnen we meteen ingrijpen.”
Het gebruik van GPS draagt bij aan de kwaliteit van leven van de bewoners. Ze kunnen zelfstandig op pad, dat zorgt ervoor dat ze mee kunnen doen en actief blijven. Tijdens hun rondje herkennen ze vaak nog punten in de omgeving. “Veel bewoners zien een kerk of een gebouw en weten: ‘Ik ben weer thuis’. Dat geeft zoveel rust,” zegt Anita.
Familie voelt zich gerustgesteld
Niet alleen de bewoners, maar ook hun familie is blij met deze oplossing. “Ze vinden het fijn dat papa of mama weer zelfstandig naar buiten kan,” vertelt Anita. “Een bewoner die altijd gewend was om een blokje om te gaan, hoeft dat niet op te geven. Dat is toch geweldig?”
Een bewoner vertelde enthousiast: “Nou, ik ga lekker een rondje lopen!” En even later, met een grote glimlach: “Ik ben weer terug.” Dat soort momenten laten zien hoe belangrijk deze vrijheid is. “Het maakt hen blij en dat maakt ons als zorgverleners ook blij,” voegt Anita toe.
Hulp op afstand
Naast het volgen van de locatie, biedt de GPS nog een ander voordeel: een ingebouwde bel- en luisterfunctie. Dat kwam goed van pas bij een bewoner die de weg kwijt was. “Ik kreeg een seintje dat hij buiten de zone was,” herinnert Anita zich. “Dus ik belde hem via de GPS en vroeg: ‘Waar bent u?’ Hij antwoordde: ‘Ik zie grote gele letters.’ Ik vroeg: ‘Wat staat erop?’, ‘JUMBO!’. Toen wist ik genoeg. Ik zei: ‘Blijf maar staan, ik kom eraan.’ Een bekende stem is in zo’n situatie heel belangrijk. Hij voelde zich gehoord en veilig. Dat geeft echt een goed gevoel,” zegt Anita.
Een nieuwe kijk op zorg
Binnen Avoord is de afgelopen jaren hard gewerkt om de vrijheid van bewoners centraal te stellen. “We hebben echt stappen gezet,” vertelt Anita. “Waar vroeger deuren op slot zaten, zetten we ze nu open. En weet je wat? Mensen rennen niet massaal naar buiten, zoals in een film. Ze maken gewoon hun dagelijkse wandeling, net als altijd.”
Het zorgpersoneel pakt deze verandering goed op. “Sommige collega’s vonden het in het begin spannend,” geeft Anita toe. “Maar als je ziet hoe goed het werkt, hoe blij bewoners zijn en hoe eenvoudig we ze kunnen terugvinden als dat nodig is, dan verdwijnt die spanning snel.”
Dankzij de GPS krijgen bewoners van Avoord hun vrijheid terug. Niet door hen te beperken, maar door hen juist te ondersteunen in hun zelfstandigheid. “En als ik die blije gezichten zie als ze terugkomen van hun wandeling, word ik daar zelf ook blij van!”