Samenwerken voor effectieve behandeling van Parkinson

Elk jaar wordt op 11 april tijdens de Wereld Parkinson Dag wereldwijd aandacht gevraagd voor de ziekte Parkinson. Bij Avoord werken de specialisten van het Behandel & Adviesteam nauw samen bij de behandeling van een cliënt met Parkinson. “Je kijkt breder met elkaar naar de mogelijkheden van een cliënt. We vullen elkaar aan”.

Marleen Kooijman, ergotherapeut vertelt: “Het voordeel van samenwerken met andere disciplines is dat je met elkaar breder kijkt naar de mogelijkheden van de cliënt, en je werkt vanuit je eigen vakgebied aan een bepaald doel. We vullen elkaar aan. Een aantal teamleden zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Dit houdt in dat we geschoold zijn in de ziekte van Parkinson en deelnemen aan bijeenkomsten om deze kennis up-to-date te houden. We hebben dus allemaal dezelfde uitgangspunten, maar wel met eigen vakkennis en ervaring.”

“Doordat het behandelteam niet zo groot is, zijn de lijntjes tussen mij en mijn collega’s kort”, aldus Saskia Aarts, logopedist. “Onze behandelkamers bevinden zich in dezelfde gang en daardoor lopen we gemakkelijk bij elkaar binnen. Ook werken we allemaal in hetzelfde elektronische cliëntendossier. Zo zijn we op de hoogte van elkaars behandeldoelen.”

“Voor cliënten met Parkinson is voeding een belangrijk onderdeel. De ergotherapeut bekijkt onder andere of de zithouding van de cliënt goed is. De logopedist geeft adviezen over welke structuur of dikte van vloeistof de cliënt veilig kan slikken. Aan de hand van deze informatie bepaal ik de juiste voeding, vertelt Jolanda Peeters, diëtiste. “Bij Parkinson is het belangrijk dat het innemen van medicatie niet samen valt met het eten van eiwitrijk eten. Samen met de cliënt kijken we naar de maaltijdmomenten en geven we uitleg.”

Fysiotherapeut Stefan de Leeuw heeft als doel om de cliënt te begeleiden en te ondersteunen met de motoriek. “Een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de ergotherapeut is van groot belang. Samen gaan wij in gesprek met de cliënt om te kijken naar eventuele hulpmiddelen of aanpassingen in huis van de cliënt. Op die manier versterken we elkaar en bieden we de zorg en begeleiding die bij de individuele cliënt past,” vertelt Stefan.

Wil je meer weten over de behandeling van Parkinson bij Avoord? Lees hier meer over ons team. Neem contact op met het paramedisch secretariaat via secretariaat.paramedici@avoord.nl of bel 076 – 53 25 859.