Mooie gesprekken met behulp van nieuwe snufjes

Bij de locaties waar we dagbesteding aanbieden staat het maken van contact centraal. En dat doen we op verschillende manieren. Soms ook met de inzet van innovaties. Op onze dagbestedingslocatie bij de zorgappartementen in Het Anbarg voel en zie je bij binnenkomst de gezellige, huiselijke sfeer. Gina van Vlimmeren is een van de collega’s van de dagbesteding. Ze vertelt vol passie en enthousiasme over verbinding maken en samen mooie gesprekken hebben.

Onder water met een VR-bril
“We hebben vanuit het innovatieteam een aantal VR-brillen op proef en dat is een groot succes! We laten cliënten eerst even rustig in een groepje kennismaken met de beleving van de brillen. Want je komt toch even in een hele andere wereld. Zo hebben we een programma met paarden en dat kan wel even spannend zijn, want die komen door de bril best wel dichtbij. Als cliënten nieuwsgierig zijn geworden, is het ook mogelijk om individueel een programma te bekijken. Zo ging een gastvrouw laatst naar een meneer die duikinstructeur is geweest. Door middel van de VR-bril kreeg hij een zwembeleving met dolfijnen. Hij genoot intens, dat was prachtig om te zien!”

“Hij genoot intens, dat was prachtig om te zien”

Zoveel meer

“Maar er kan zoveel meer met deze brillen. Ze zijn bijvoorbeeld te gebruiken voor mensen die bedlegerig zijn. Vogelgeluidjes, alpaca’s die grazen of het geluid van dolfijnen is vaak heel ontspannend. Zelf ben ik ook gevoelig voor beeld en geluid,” vertelt Gina. “Het delen van ervaringen is vaak een mooie aanleiding om in contact te komen met elkaar.”

“Het delen van ervaringen is een mooie aanleiding om in contact te komen met elkaar.”

Beleefmiddag
“Bij de dagbesteding organiseren we beleefmiddagen. Daar zetten we bijvoorbeeld de Beleef-TV, de cradle, de silent disco, de braintrainer of het fietslabyrint in. De verhalen die we op dat moment aan elkaar vertellen zijn goud waard en een mooie aanleiding om verder in gesprek te gaan. We kunnen als medewerkers ook nieuwe ideeën inbrengen en hebben een roulatiesysteem zodat de interactieve instrumenten goed worden benut en meerdere  bewoners hebben er dan plezier van.”

“Het belangrijkste is de beleving van de mensen.”

“Het belangrijkste is de beleving van de mensen. Door samen in te toetsen waar je heen wilt, of samen een spelletje te doen. Dan maak je verbinding en leg je contact. Ik laat het vaak maar gewoon gebeuren en geef sturing als dat nodig is. Het is mooi als bewoners zo enthousiast zijn, dat ze zelf ook zelf naar een beleving vragen.”