Avoord zet data in voor betere zorg en meer levensgeluk
Binnen Avoord genereren we dagelijks een enorme hoeveelheid data. Van sensortechnieken zoals de MoMo BedSense (sensor onder het matras) en pols- en hals-alarmen tot gegevens uit het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). Deze data biedt ons waardevolle inzichten om zorg beter af te stemmen op wat cliënten écht nodig hebben. Tot nu toe keken we vooral reactief naar data, door terug te blikken en verbanden te leggen. Maar nu zetten we een belangrijke stap: naar proactief datagedreven werken.
Wat betekent datagedreven werken voor Avoord?
Datagedreven werken draait bij ons om meer dan cijfers. Het gaat om het combineren van objectieve en subjectieve data om zorg nog persoonlijker te maken. Door patronen en veranderingen vroegtijdig te herkennen, kunnen we preventiever werken en beter aansluiten bij het leven zoals cliënten dat gewend waren.
Een cliënt die ’s nachts bijvoorbeeld onrustig sliep en later op de ochtend moe was, bleek vroeger altijd samen met zijn partner een avondsnack te eten. Door dit ritueel terug te brengen, sliep hij rustiger, stond hij eerder op, en kon hij overdag actiever deelnemen aan zijn omgeving. Dit is slechts één voorbeeld van hoe data bijdraagt aan levensgeluk.
Wat levert datagedreven werken op?
Dankzij data kunnen we cliënten vaak beter begrijpen, zelfs wanneer ze zelf niet alles meer goed kunnen vertellen. Door persoonlijke routines en gewoontes in kaart te brengen, kunnen we interventies afstemmen op wat écht werkt. Zo sluiten we aan bij het leven zoals ze dat gewend waren.
Mantelzorgers ervaren meer rust en vertrouwen als ze merken dat wij oog hebben voor wie hun naaste altijd is geweest en dat interventies gebaseerd zijn op zowel objectieve feiten als een persoonlijke benadering. Denk bijvoorbeeld aan een cliënt die door een verzwaringsdeken rustiger slaapt, maar mogelijk wel incontinent wordt ‘s nachts. Dan gaan we terug naar de tekentafel. Zo helpt data ons op maat te werken en samen met mantelzorgers het welzijn van de cliënt centraal te stellen.
Annelies Tuenter, specialist ouderengeneeskunde bij Avoord, geeft aan dat data kunnen helpen om (medische) problemen of zorgvragen objectief te bekijken: “Bij slaapproblemen krijgen wij bijvoorbeeld data over hoe lang iemand slaapt, maar ook hoeveel diegene beweegt tijdens het slapen. Als we dan een interventie inzetten, kunnen we meteen objectief kijken naar het resultaat hiervan. Dit helpt ons gerichter zorg te leveren.” Datagedreven werken zorgt er bovendien voor dat we signalen eerder herkennen, zoals een veranderend dag- en nachtritme, en preventieve interventies kunnen inzetten.
Samenwerken en vooruitkijken
Om datagedreven werken optimaal in te zetten, zoeken we samenwerking op in de regio, zoals met Anders werken in de zorg en leveranciers. Dit helpt ons niet alleen bij het combineren en analyseren van data, maar ook bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen.
Data als middel, niet als doel
Bij Avoord is data ondersteunend, niet leidend. Het goede gesprek met de cliënt, mantelzorger en zorgmedewerker blijft cruciaal. Daarnaast houden we altijd rekening met privacy en veiligheid. Onze ambitie is om data toegankelijk en bruikbaar te maken. Geen ingewikkelde grafieken, maar inzichten in duidelijke taal. Zo werken we samen aan een zorgomgeving waarin data een waardevolle rol speelt in het toevoegen van leven aan de dagen van onze cliënten.
Meer weten over onze innovaties?
Neem een kijkje bij onze innovaties of luister deze podcast over de Momo Bedsense!