Mail ons Bel ons

Zorginstelling vraagt familie van cliënten om hulp om rooster dicht te krijgen

Het ziekteverzuim is hoog, personeelstekorten maken het lastig invallers te vinden en nu staat óók nog de vakantie voor de deur. Zorginstelling Avoord voorziet problemen en vraagt familie van cliënten om hulp.

Ook al kampen veel meer organisaties met personeelstekorten, de ouderenzorg heeft toch een extra groot probleem. ,,Schiphol kan vluchten schrappen, een ziekenhuis kan zorg uitstellen. Wij kunnen niet tegen cliënten zeggen: ga maar even ergens anders wonen”, zegt Saskia van Opijnen, bestuursvoorzitter van Avoord.  

In 2021 zag Avoord - actief in Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert - een ziekteverzuim van ruim 8 procent. In de eerste maanden van dit jaar lag dat boven de 10. Tekorten op de arbeidsmarkt maken het lastig vervangers te vinden. Bovendien vertrekken veel zorgmedewerkers naar andere sectoren.

Van Opijnen: ,,Al die dingen bij elkaar maken deze zomer spannend. Onze mensen gaan ook op vakantie; daardoor vallen gaten. Net als elk jaar zoeken we flexkrachten en ZZP’ers en vragen we thuisblijvers om meer te werken. Maar dit keer vragen we mantelzorgers ook nadrukkelijk om extra hulp. Nog meer dan we eerder al deden.”

Mensen onzeker om te helpen

Het verschilt per team en afdeling welke hulp Avoord vraagt. ,,Elk team kijkt zelf waar hún cliënten behoefte aan hebben en hoe zij dat kunnen vragen. Op de ene plek kan het gaan om begeleiding van dagactiviteiten, elders kunnen we vragen om hulp bij de lichamelijke verzorging van geliefden. Mensen zijn vaak wel wat onzeker om te helpen met bijvoorbeeld die lichamelijke verzorging of zorg voor mensen met dementie. Dus bieden we nu ook een training die mantelzorgers handvatten geeft voor zulke situaties.”

Geld en mensen tekort

Problemen die nu in de zomer opduiken zullen over een tijdje altijd spelen, zegt Van Opijnen. Het huidige zorgstelstel is niet houdbaar. Minister Conny Helder zette de knelpunten begin juli nog eens op een rij in een brief over ouderenzorg aan de Tweede Kamer. 

Alleen al in deze kabinetsperiode stijgen de kosten voor ouderenzorg met ruim anderhalf miljard euro. En daarna blijven ze stijgen. Om in een vergrijzend land dezelfde zorg te blijven verlenen als nu zou in 2060 een op de drie Nederlanders in de zorg moeten werken (nu een op de zes). Over een tijdje komt Nederland dan geld en mensen tekort. 

Om dat te voorkomen heeft de minister een aantal ideeën. Zo wil zij zwaar inzetten op technologie, mensen gericht helpen zelfstandig te blijven en meer vragen van het netwerk van ouderen. Allemaal punten die Avoord eerder dit jaar ook opnam in een eigen zorgvisie. 

Van Opijnen: ,,We doen wat we kunnen om onnodig werk te schrappen. Administratie zonder duidelijke meerwaarde is afgeschaft. Digitale systemen worden sneller gemaakt en we zetten technologie in die tijd bespaart. Zo rollen we bij Het Anbarg een systeem uit met bedsensoren. Dan kun je op afstand zien of iemand in bed ligt of onrustig slaapt. Al die kleine stappen samen maken hopelijk een groot verschil.”