We zijn zelf het medicijn: zo houd je je brein fit volgens dementiecoach Hennie
Nieuwsgierigheid is een krachtige tool voor een gezond en levendig brein, vooral als we ouder worden. Door uit je comfortzone te stappen, nieuwe dingen te leren en jezelf voortdurend uit te dagen, houd je je geest scherp en vitaal. Onze collega Hennie Lambregts is Dementiecoach en heeft goede tips hoe je als oudere nieuwsgierig kunt blijven en je brein kunt blijven prikkelen.
Stap uit je comfortzone
Hennie: “Het is gemakkelijk om vast te houden aan gewoontes die comfortabel en bekend voor je zijn, maar je brein heeft uitdaging nodig om actief te blijven. Probeer daarom activiteiten die je nog nooit hebt gedaan of die buiten je comfortzone vallen. Fiets je vaak? Heel goed, maar kies eens voor golf, padel of tennis. Wandel je dagelijks? Ook dat is geweldig voor je brein, maar probeer eens een andere wandelroute dan je gewend bent.”
Verander je leesgewoonten
“Lezen is een fantastische manier om je brein te prikkelen, maar het is ook goed om af en toe van genre of type boek te wisselen. Als je altijd romans leest, probeer dan eens non-fictie of een biografie. Of kies een boek in een taal die je aan het leren bent.”
Speel spelletjes
“Spelletjes zijn niet alleen leuk, maar ook een uitstekende manier om je cognitieve vaardigheden te trainen! Speel regelmatig bordspellen met je (klein)kinderen, dat houdt je brein scherp. Ook puzzelen is goed voor je brein, maar probeer wel te variëren. Kies je vaak voor sudoku’s? Ga dan nu eens voor een woordzoeker of Zweedse puzzel. Ook leuk: leer schaken of bridgen!”
Blijf sociaal actief
“Sociale contacten zijn essentieel voor je geestelijke gezondheid. Door met anderen te praten en samen activiteiten te ondernemen, blijf je geestelijk actief en verbonden. Mijn tip: sluit je aan bij een club of vereniging als dat gaat. Of doe mee aan een competitie voor extra uitdaging. Ook samen activiteiten doen is goed voor je brein, bijvoorbeeld schilderen, tekenen of knutselen.”
Muziek en beweging
“Muziek heeft bewezen positieve effecten op het brein. Het luisteren naar muziek, spelen van een instrument, of dansen kan je humeur verbeteren en je brein stimuleren. Tip: luister eens een ander muziekgenre en kijk wat dat met je doet. Als het lukt, probeer dan eens een instrument te bespelen. En doe aan dansen! Al is het maar in je eentje in de woon- of slaapkamer.”
Creatieve uitdagingen
“Creativiteit bevordert de hersenfunctie en helpt je om uit je dagelijkse routine te stappen. Ga bijvoorbeeld eens schilderen of tekenen, zelfs als je denkt dat je er niet goed in bent. Het gaat niet zozeer om het resultaat. Nog een leuk idee: speel met je kleinkinderen en bouw samen iets met LEGO. Of doe dit alleen en bouw steeds een klein stukje.”
Digitale vaardigheden
“Blijf bij met de digitale wereld door jezelf uit te dagen met nieuwe technologieën. Veel ouderen zijn niet opgegroeid met computers, maar door mee te gaan met de digitale veranderingen blijf je je brein prikkelen. Ontdek bijvoorbeeld nieuwe apps of volg een cursus om je computervaardigheden te verbeteren.”
Conclusie
Het is wetenschappelijk bewezen dat een actief en nieuwsgierig brein kan helpen om cognitieve achteruitgang te vertragen. Door uit je comfortzone te stappen, nieuwe dingen te leren en je brein voortdurend uit te dagen, blijf je geestelijk gezond en vitaal. Wees nieuwsgierig, durf nieuwe dingen te proberen en geniet van de voordelen van een levendig en actief brein!
Klik hier voor het artikel van 'We zijn zelf het medicijn' voor meer tips om je hersenen gezond te houden.