We zijn zelf het medicijn: dit is wat voeding voor je lichaam kan doen

Goede voeding is van levensbelang voor ons lichaam. Het geeft ons de voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te functioneren. En het helpt ons ziekten te voorkomen en bijvoorbeeld de kans op dementie te verlagen. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, vooral als we ouder worden? Jolanda is diëtiste bij Avoord en geeft advies.

Waarom voeding zo belangrijk is

Jolanda: “Ons lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Denk aan vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Als je deze voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen krijgt, functioneert je lichaam het beste. Hierdoor voel je je niet alleen fitter en gezonder, maar verminder je ook de kans op ziektes. Voeding bepaalt ook hoe je je dagelijks voelt en presteert. Het vormt dus eigenlijk de basis van een gezond en actief leven, waarbij beweging en goede voeding hand in hand gaan.”

Advies voor de oudere doelgroep

Een veelvoorkomend probleem bij ouderen is ongewenst gewichtsverlies. Jolanda: “Het is belangrijk om te kijken hoe ouderen toch op een gezond gewicht kunnen blijven. Ook  voldoende eiwitten binnen krijgen, is bij ouderen extra belangrijk voor behoud van de spieren en bij genezing van wonden. Ouderen kunnen specifieke aanpassingen in hun dieet nodig hebben, afhankelijk van hun gezondheidstoestand. Zo kan het maagdarmstelsel in de war raken door verstoorde darmbacteriën, medicatie, veranderde levensstijl of ziekte. Of kan iemand met diabetes aanpassingen nodig hebben in de voeding. Het is belangrijk om adviezen zo aangenaam en praktisch mogelijk te maken. Met name omdat ouderen in hun thuissituatie graag willen eten waar ze zin in hebben.”

Gewichtsverlies bij ouderen kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld dementie, waarbij mensen vaak vergeten te eten. “Als deze mensen nog thuis wonen, kan dat een groot probleem zijn. Door van het avondeten een sociaal moment te maken, lost dit probleem soms op. 

We zijn zelf het medicijn

Jolanda raadt ook aan om handige hulpmiddelen te zoeken die voor jou werken. Zelf werkt Jolanda veel met de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, maar er zijn genoeg andere voedingswijzers die goede informatie delen. Ook op de website van We zijn zelf het medicijn staat veel handige info. Bijvoorbeeld: verander je eetpatroon in kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van wit brood door bruin brood. Vezels zijn altijd belangrijk, vertelt Jolanda. “Vooral omdat de darmfunctie met de leeftijd trager kan worden. Vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering en kunnen het risico op chronische ziekten verlagen.”

Een andere tip om gemakkelijk goedkoop en gezond te eten: koop producten uit de vriezer, bijvoorbeeld groenten of vis. “Dat is langer houdbaar én vaak goedkoper.” Maar hoe gezond je ook eet, Jolanda raadt het oudere mensen aan om naast goede voeding ook supplementen te slikken. “Voor vrouwen boven de 50 jaar wordt geadviseerd om extra vitamine D te slikken (10 microgram per dag) en voor mannen en vrouwen boven de 70 jaar 20 microgram per dag.”

Uitdagingen en oplossingen

Wie kent het niet: het verlangen naar lekkernijen. Zeker als er sociale activiteiten op het programma staan. Jolanda: “Dit hoeft geen probleem te zijn zolang je er ook gezonde voeding naast neemt. En zolang het gewicht stabiel blijft.” In veel diëten is het nog steeds standaard om vlees of vis bij de warme maaltijd te serveren. Maar wist je dat vleesvervangers gezonder en duurzamer zijn? “Het is wel belangrijk om er bij ouderen op te letten dat ze voldoende vitamine B12 binnen krijgen. Dit zit vooral in producten als eieren, vlees en zuivel. Daarom is het voor ouderen niet aan te raden om volledig vegetarisch te worden.”

Al met al: gezonde voeding is belangrijk voor ons. Het geeft je niet alleen meer energie, maar beschermt ons ook tegen een ziekte als bijvoorbeeld dementie. Daarom denken we bij Avoord graag mee over gezonde voeding en eetpatronen. Want gezond oud worden, dat willen we toch allemaal?

Klik hier voor meer informatie en tips om je hersenen gezond te houden.