Mail ons Bel ons

Waaktas van Avoord biedt naasten steun in moeilijke tijd

Iedereen die wel eens gewaakt heeft aan het bed van een stervende weet het: dit is een ervaring die je nooit meer vergeet. Marieke Meertens, verpleegkundige bij Avoord vertelt: “De emoties van alle betrokkenen zijn in deze periode intens en soms verwarrend. De begeleiding van naasten die waken, neemt voor de zorgteams van Avoord daarom een belangrijke plaats in.” Als hulpmiddel bij het waken biedt de zorginstelling sinds kort ook een Waaktas aan, gevuld met allerlei artikelen die naasten informatie, ontspanning en (h)erkenning van emoties biedt.

Op 24 mei is het de nationale Dag Aandacht voor Sterven. Deze dag is in het leven geroepen door het Landelijk Expertisecentrum Sterven om op die dag, nog meer dan op andere dagen, aandacht te geven aan sterven. Marieke: “Ook bij Avoord is er aandacht voor de laatste levensfase en de begeleiding in deze emotionele periode. Het is een bijzondere taak, die vraagt om de juiste attitude en communicatieve vaardigheden, maar die er vooral op gericht is om er echt ‘te zijn’ voor de naasten.”

Om naasten extra steun te kunnen bieden, heeft Avoord een Waaktas ontwikkeld. De tas is gevormd rondom de vijf zintuigen. Alles wat we ervaren komt immers binnen via horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Voor de Waaktas is een brochure ontwikkeld die de naasten meeneemt op het pad van waken, met uitleg over het gebruik van de tas, gedichten en overdenkingen, informatie over de stervensfase, verlies en rouw.

De eerste ervaringen met de Waaktas zijn positief, vertelt Marieke: “Waken is voor iedereen een intense ervaring. Mensen zitten vol vragen en verdriet, en weten vaak niet hoe ze de laatste uren of dagen met het beste kunnen besteden. Een Waaktas helpt hen met informatie en suggesties voor vragen. Maar ook met kruiswoordpuzzels en kleurplaten om even het hoofd leeg te maken. Het is een mooi hulpmiddel om de naasten zo goed mogelijk te begeleiden.”

Ter nagedachtenis aan Rita

De Waaktas was een initiatief van zorgmedewerker Rita. Rita was 43 jaar werkzaam bij Avoord. In die tijd heeft ze zich vol passie en gedrevenheid ingezet voor de dagelijkse zorg van haar cliënten, maar ook voor de realisatie van een palliatieve tas. Helaas heeft Rita de strijd tegen corona verloren. Daarom draagt Avoord de Waaktas aan haar op. In de hoop dat de tas naasten de steun en troost biedt die zij nodig hebben in de laatste uren met hun geliefde.