Mail ons Bel ons

Van onschatbare waarde

Bij Avoord is ‘samen zorgen’ enorm belangrijk. Als zorgorganisatie kunnen we het namelijk niet meer alleen. Daarom zijn mantelzorgers voor ons van onschatbare waarde. Wat je als mantelzorger kunt en wilt doen is voor iedereen verschillend. Maar soms zit er een mantelzorger bij die zich zó hard inzet voor een naaste dat we er gewoon even stil van worden. Vooral omdat de mantelzorger zelf het vaak zo vanzelfsprekend vindt. We gingen in gesprek met zo’n mantelzorger. Dymphie van den Bemd (61 jaar) is mantelzorger van haar vader en vertelt ons haar indrukwekkende verhaal.

“In ons gezin was het een vanzelfsprekendheid om op elkaar te letten en om te zorgen voor elkaar. Daarom hoefde ik vijftien jaar geleden niet na te denken toen een vriend me vroeg om te helpen. Zijn moeder was weduwe, haar jongste zoon overleed plots en haar oudste zoon, onze vriend, woonde in het buitenland en kon dus niet regelmatig bij zijn hulpbehoevende moeder zijn. Niet veel later werd mijn eigen moeder ziek, ze leed aan dementie. Aanvankelijk wilden we haar verzorgen in het huis waar ze toen al bijna zestig jaar woonde met mijn vader. Maar de zorg werd snel intensiever, mijn vader geraakte overbelast en beiden kregen ze er aantal fysieke ongemakken bij. Mijn ouders woonden dicht bij Rijserf en ik kwam daar vanwege de mantelzorg van de moeder van onze vriend al jaren dagelijks over de vloer. Mijn moeder had zelf jarenlang vrijwilligerswerk gedaan in Rijserf, zat in het bestuur en was lid van de cliëntenraad. Rijserf voelde voor ons vertrouwd en als thuis.

Daarom waren we erg blij dat mijn ouders in 2017 samen een zorgappartement toegewezen kregen. Helaas ging mijn moeder erg achteruit. Mijn vader deed zijn uiterste best om haar bij te staan maar het werd te zwaar en onverantwoord. Daarom is mijn moeder verhuisd naar de woongroep in Rijserf. Zo woonden mijn ouders toch dicht bij elkaar, in hetzelfde gebouw, waardoor pa er zo vaak als hij wilde naartoe kon gaan. Toch was de gedwongen scheiding een zware periode en mijn moeder kon haar plekje niet goed vinden.

Inmiddels is mijn moeder drie jaar geleden overleden en nu zorg ik samen met mijn broer voor mijn vader. Hij heeft ook dementie. Mijn broer, het zorgteam en ik hebben de taken zo goed mogelijk verdeeld. We doen er alles aan om hem zo lang mogelijk in zijn vertrouwde appartement te laten wonen. Dat vinden mijn broer en ik gewoon, we willen voor onze ouders zorgen, zoals zij dat ook voor ons hebben gedaan.

Mijn broer en ik zijn om de beurt iedere dag bij mijn vader. We zorgen dan in de ochtend, middag en avond voor de huishoudelijke taken maar gaan bijvoorbeeld ook met hem naar de kapper of de pedicure. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om hem persoonlijke aandacht te geven. We lunchen samen of we drinken gezellig een kopje koffie bij hem op het appartement of in Het Warm Hart. Iedere dag gaan we wandelen en met de rolstoel naar buiten. Daar genieten we van, hij zit dan wel eens te zingen. Dit zijn de momentjes met een gouden randje. De zorgtaken nemen geleidelijk aan toe, dat is niet altijd makkelijk. Daarom is het voor mij van groot belang dat we afspraken hebben gemaakt met de verzorging over welke zorg hij nodig heeft en wie welke taak uitvoert. Als ik erop kan vertrouwen dat het zorgteam de taken van die dag oppakt, dan geeft dat mij een stuk rust en kan ik de verantwoordelijkheid even loslaten. De samenwerking met het zorgteam verloopt fijn en is transparant. Zorgen zit in me, het geeft betekenis en er gewoon zijn is fijn.

Als ik nog een tip mag geven: het zou goed zijn om binnen Avoord een mantelzorg ondersteuner te hebben. Als mantelzorger moet je jezelf door een brei van informatie worstelen. Er is heel veel mogelijk, maar je moet het allemaal maar weten te vinden. Eén persoon om al je vragen aan te stellen of om even mee te sparren zou heel fijn zijn. Dat is dan net dat steuntje in je rug dat je kunt gebruiken.”

Dymphie van den Bemd is erg betrokken en vindt het ook belangrijk om haar stem te laten horen. Zo is ze lid van de cliëntenraad van Avoord en heeft ze een aantal jaren een maandelijkse column geschreven in weekblad De Bode. In de column ‘Dagboek van een mantelzorger’ deelde ze haar ervaringen.
 

Bent u mantelzorger en op zoek naar interessante tips of ideeën?
Lees dan hier verder.

Bent u mantelzorger van een cliënt van Avoord en wilt u ook uw ervaringen delen?
Neem dan contact met ons op via 076 - 532 50 00.