Mail ons Bel ons

SOCAV in de thuissituatie

Topcare centra voeren praktijkgericht onderzoek uit, werken samen met cliënten, familie en wetenschappers, leiden medewerkers op in onderzoeksvaardigheden en delen kennis met andere collega-zorginstellingen. Een mooi resultaat wat praktijkgericht onderzoek voor Avoord heeft betekend is de ontwikkeling van SOCAV, in samenwerking met Radboudumc en Tilburg University. De eerste resultaten waren mooi en bieden vertrouwen om SOCAV verder te ontwikkelen.

“SOCAV heeft veel voor mij en mijn moeder betekent. Als ik bij haar op bezoek kwam kon ik beter inspelen op haar wensen, waardoor de tijd samen mooier werd” vertelt een mantelzorger. “Ik had de aanpak van SOCAV graag eerder willen kennen, bijvoorbeeld toen mijn moeder nog thuis woonde”.

Eind 2017 zijn twee jaar onderzoek afgesloten met een landelijk symposium over de resultaten met SOCAV. “Dat was niet het eindpunt van de reis die we met SOCAV hebben afgelegd, want op basis van de positieve resultaten is besloten door te gaan met SOCAV. “Wij verwachten dat het effect van SOCAV op zowel cliënten als mantelzorgers groter zal zijn, als zij in een eerdere fase van de dementie volgens de SOCAV aanpak worden benaderd en begeleid. Daarom willen we onderzoeken wat SOCAV kan betekenen voor thuiswonende mensen met dementie én hun mantelzorgers” vertelt Ralf Huijbregts programmacoördinator Onderzoek & Innovatie bij Avoord.

Maud Graff, wetenschapper en ergotherapeut uit het Radboudumc: “SOCAV introduceren in de thuissituatie kan naar mijn verwachting een grote bijdrage leveren aan het welzijn van zowel de persoon met dementie áls zijn of haar mantelzorger. SOCAV biedt de mantelzorger een verbetert inzicht in de ziekte, geeft de zorgprofessional en de mantelzorger handvatten hoe te communiceren met de naaste met dementie en hoe ze hem of haar langer kunnen blijven betrekken bij dagelijkse activiteiten”.

SOCAV heeft als doel dat de persoon met dementie zoveel mogelijk de eigen regie kan behouden en kan blijven deelnemen aan dagelijkse, betekenisvolle activiteiten. Daarom zet Avoord de volgende stap: “We hebben subsidie aangevraagd om SOCAV verder te kunnen ontwikkelen zodat het geschikt wordt voor de thuissituatie. We hopen deze in 2019 te krijgen zodat we dan van start kunnen gaan” aldus Sharissa Corporaal, programmamanager Onderzoek & Innovatie bij Avoord.

“Ik wou dat mijn broer ook de SOCAV-training gevolgd had, zodat hij net als ik nu, beter zou weten hoe hij om moet gaan met mijn vader en zijn ziekte.” Reactie van een mantelzorger tijdens een familieavond van PG woongroep.