Mail ons Bel ons

Mondkapjesplicht in Avoord

Het aantal coronabesmettingen neemt helaas nog steeds toe, landelijk en in onze regio.

Dat baart iedereen zorgen. Want het coronavirus heeft zeker tot aan de zomer enorm veel van onze bewoners, hun naasten en onze medewerkers gevraagd. We begrijpen heel goed dat het nu weer spannende tijden zijn.
 

Mondkapjes verplicht in Avoord

Inmiddels is er een dringend advies aan alle Nederlanders om in ‘publieke ruimtes’ een mondkapje te dragen. Als zorgorganisatie willen wij ook onze verantwoordelijkheid nemen, in het belang van cliënten en hun naasten, medewerkers en vrijwilligers. Daarnaast hebben wij natuurlijk de wens om onze locaties veilig maar ook toegankelijk te houden. Daarom hebben we besloten dat in onze gebouwen per direct een mondkapjesplicht ingaat. De aard van onze locaties waar veel verschillende mensen samenkomen en samen leven leidt tot deze keuze.
 

Bewoners: wanneer wel en niet een mondkapje?

In de ruimte achter de voordeur van een woongroep of appartement, de dagopvangruimtes en vanaf het moment dat u plaats heeft genomen om te eten en te drinken in Het Warm Hart, hoeft geen mondkapje gedragen te worden. Uiteraard is het belangrijk dat hier altijd 1,5 meter afstand wordt gehouden. Alle overige ruimtes in de gebouwen zijn algemene ruimtes. In deze ruimten vragen wij iedereen een mondkapje te dragen.

Gebruikt u een stoffen mondkapje? Dan is het belangrijk deze na elk gebruik te wassen op minstens 60 graden. Bij het dragen van een mondkapje is het belangrijk dat deze zo min mogelijk aangeraakt wordt met de handen.
 

Wat betekent de mondkapjesregeling voor bezoek?

  • Mondkapjes: wij verzoeken alle bezoekers dringend om altijd een mondkapje te dragen, zowel in het appartement/kamer van uw naaste als in de algemene ruimtes. Wij vragen u om zelf een mondkapje mee te nemen. 

  • Mondkapjes en mantelzorgers: als u langdurig nauw contact (langer dan 15 minuten geen 1,5 meter afstand) niet kan vermijden (bijvoorbeeld vanwege bepaalde noodzakelijke mantelzorgtaken), dan is het de bedoeling dat u een chirurgisch mondmasker draagt. Dit chirurgische masker is verkrijgbaar in Het Warm Hart. Bij de locaties waar geen Warm Hart is, kan uw bezoek een chirurgisch masker ophalen bij het triagepunt.

  • Mondkapjes en kinderen: kinderen die op bezoek komen en 12 jaar of jonger zijn, hoeven geen mondkapje te dragen.

  • Gaat u naar Het Warm Hart? Wanneer bezoekers en hun naaste(n)hebben plaatsgenomen in Het Warm Hart, mogen de mondkapjes af. Als u bij uw naaste in Het Warm Hart binnen 1,5 meter bepaalde mantelzorgtaken moet verrichten, dan vragen wij u het mondkapje weer even op te zetten.

  • Kinderen die op bezoek komen en 12 jaar of jonger zijn, hoeven geen mondkapje te dragen.

Wij vragen bezoekers zelf een mondkapje mee te nemen. Als ze dit vergeten zijn, dan kunnen ze terecht bij Het Warm Hart voor een mondkapje. Bij de locaties waar geen Warm Hart is, zijn ze verkrijgbaar bij het triagepunt.
 

Uitzondering voor hospice Marianahof en Contrefort:

  • Bezoek van cliënten in hospice Marianahof en locatie Contrefort hoeven geen mondkapje te dragen, tenzij er sprake is van langdurig nauw contact (langer dan 15 minuten geen 1,5 meter afstand). In dat geval zijn er chirurgische mondkapjes verkrijgbaar in het hospice en bij de triage in Contrefort.
     

Externen

Ook overige bezoekers van onze gebouwen zoals huurders, leveranciers en huisartsen dragen een mondkapje. Zij zorgen er zelf voor dat zij een mondkapje hebben. Als ze dit vergeten zijn, dan kunnen ze terecht bij Het Warm Hart voor een mondkapje. Bij de locaties waar geen Warm Hart is, zijn ze verkrijgbaar bij het triagepunt.
 

Gezondheid en welzijn

We realiseren ons dat het dragen van een mondkapje een extra belasting is. De gezondheid en welzijn van onze cliënten, medewerkers, vrijwilligers en van alle bezoekers zijn echter voor ons het allerbelangrijkste. We willen niets liever dan het coronavirus buiten onze deuren houden. Soms betekent dit helaas dat we beslissingen moeten nemen die heel erg lastig zijn. We nemen onze beslissingen altijd heel zorgvuldig in overleg met de zorg en medezeggenschap.

Namens alle medewerkers en vrijwilligers van Avoord, wens ik u en uw naasten ook de komende tijd veel kracht en sterkte toe. Laten we samen de schouders eronder zetten om het coronavirus onder controle te houden.
 

Vragen over de mondkapjesplicht

Heeft u vragen, dan kunt u een mail sturen naar coronavirus@avoord.nl. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie van ons. Liever bellen? Op werkdagen kunt u tussen 9.00 u en 17.00 u contact opnemen met de medewerkers van de Avoord Infobalie via 076-532 5000. Zij helpen u graag verder. Ook vindt u op www.avoord.nl/coronavirus actuele informatie over het coronavirus en preventie bij Avoord.