Mail ons Bel ons

Minister Hugo de Jonge heropent hospice Marianahof

Van 9 naar 12 kamers, een grotere keuken én een extra keuken, meer opslagruimte en een aanzienlijk grotere verpleegpost: hospice Marianahof heeft een flinke transformatie ondergaan. Na deze verbouwingsperiode is hospice Marianahof woensdag 14 november officieel heropend door minister Hugo de Jonge.

“In deze regio is een grote behoefte om de laatste fase van het leven in een hospice zoals Marianahof door te brengen. Veilig, geborgen en de sfeer van thuis. Door de uitbreiding van het aantal kamers verwachten we beter te kunnen voldoen aan die regionale behoefte”, aldus Rob Kremers, manager hospice Marianahof. Meer cliënten betekent ook meer capaciteit nodig in de keuken. “De grotere keuken in combinatie met de extra keuken geeft onze vrijwilligers meer mogelijkheden om de cliënten en hun naasten beter en gemakkelijker gastvrij te verzorgen.”

Een speciaal moment tijdens het programma was er voor Ingrid van Loon, vrijwilligster bij hospice Marianahof. Zij heeft een van haar prachtige blogs voorgedragen en daarna minister De Jonge uitgenodigd om met haar op een rode knop te drukken: het startsein voor een filmpje over het hospice. In dit filmpje werd onder andere aandacht besteed aan het PREZO Hospicezorg keurmerk. Dit keurmerk is ontwikkeld door Perspekt in opdracht van de Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN). In 2016 heeft hospice Marianahof voor het eerst dit keurmerk mogen ontvangen. Het keurmerk ziet toe op het hooggespecialiseerde karakter van het hospice. Hier is 24 uur per dag medische zorg aanwezig en kan men ziekenhuis-verplaatste zorg uitvoeren.

De heropening was niet alleen een feestelijke bijeenkomst maar ook een gelegenheid voor de AHzN om in het bijzijn van minister De Jonge te spreken over ontwikkelingen binnen de hospicezorg. Ook is de nieuwe samenwerking tussen de aanbieders van hospicezorg, de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ Nederland) en de AHzN, toegelicht. 
Na het officiële programma konden de genodigden deelnemen aan een rondleiding. Ook minister De Jonge heeft een kijkje genomen in hospice Marianahof. Een onderdeel van zijn rondleiding was een gesprek met een aantal cliënten en hun naasten.