Mail ons Bel ons

Litouwse medewerkers op bezoek bij Avoord

Maandag 25 juni tot en met donderdag 28 juni heeft Avoord 3 medewerkers van het revalidatiecentrum/ verzorgingshuis Globus Namai uit onze zusterstad Siauliai (Litouwen) te gast gehad. De medewerkers zijn werkzaam als welzijnswerkers en fysiotherapeut en zijn zeer geïnteresseerd in nieuwe ideeën en werkwijzen in de zorg. Dit kijkje in de keuken is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Stedenband Etten-Leur-Siauliai en Avoord, met als doel om van elkaar te leren. Waarschijnlijk brengen medewerkers van Avoord volgend jaar een bezoek aan het huis in Siauliai.

Stichting Stedenband Etten-Leur-Siauliai zorgde gedurende deze week voor onderdak, maaltijden, begeleiding van de Litouwse medewerkers en Avoord zorgde voor een interessant programma. De medewerkers maakten kennis met alle vormen van zorg van Avoord en waar mogelijk werd ook actief door de gasten meegewerkt. Ze bezochten onder andere Het Anbarg, Rijserf, Contrefort, hospice Marianahof en gaan met Avoord AanHuis (thuiszorg) mee. Ook bezochten ze de dagbesteding en dagopvang en diverse welzijnsvoorzieningen van Avoord. Tot slot namen ze een kijkje bij de vraagwinkel in Zundert. Daar kunnen mensen met vragen over preventie, zorg en mogelijkheden om langer thuis te kunnen wonen, terecht.

Esther van Meer, manager zorgeenheid, begeleidde de medewerkers gedurende het bezoek: “Door dit initiatief kunnen we van elkaar leren. De Litouwse medewerkers zien bijvoorbeeld een meerwaarde in hoe wij omgaan met mensen met dementie; zowel in de zorgaanpak als de manier waarop onze gebouwen ingericht zijn. Ze gaan kijken of ze daar in hun organisatie ook stappen in kunnen zetten. Ook zijn ze onder de indruk van het gevarieerde aanbod wat wij bieden en vinden ze het verrassend hoe actief onze bewoners zijn.”

Twee jaar geleden al reisde Martin den Hartog, bestuurder van Avoord, met een officiële delegatie mee naar Siauliai en maakte hij kennis met verzorgingshuis Globus Namai. Toen al ontstond de gedachte aan een uitwisseling van medewerkers. Dit jaar, mede door het bezoek van oud-burgemeester Heleen van Rijnbach aan Avoord in het voorjaar, kreeg de uitwisseling vaste vorm.