Mail ons Bel ons

“Het leven in een verpleeghuis draait ook om geluk en plezier maken”

Teun Toebes is 22 jaar en woont in een verpleeghuis. Hij beschreef zijn ervaringen in het boek ‘VerpleegThuis’ dat op 9 november uitkomt. Op 16 november is Teun te gast bij Avoord waar hij zijn bijzondere verhaal zal delen. Avoord heeft hiermee een primeur!

Teun woont al meer dan een jaar met veel plezier samen met achttien mensen met dementie in een verpleeghuis in Utrecht. Waarom? Omdat er volgens Teun niet goed met mensen met dementie om wordt gegaan. Hij is van mening dat we onze visie op leven met dementie moeten veranderen.

Teun: “Het leven in het verpleeghuis draait ook om geluk en plezier maken. Het is niet alleen maar een plek om dood te gaan. Ieder mens verdient het om eigen regie te behouden over zijn of haar leven. Of het nu gaat over een bakje koffie drinken met de buurman of dat je altijd op zaterdag kibbeling haalt op de markt,” vertelt Teun. “Daarom onderzoek ik op welke manieren we bewoners van het verpleeghuis meer kunnen verbinden met de samenleving.”

Volwaardig leven
Avoord juicht de visie van Teun toe. Saskia van Opijnen, bestuurder van Avoord: “Het verhaal van Teun is prachtig. Hij laat op inspirerende wijze zien hoe mensen met dementie een volwaardig leven kunnen leiden. We kunnen nog zoveel méér of juist anders doen om mensen met dementie actief deel te laten nemen aan de samenleving. Avoord staat volledig achter zijn visie op het gebied van eigen regie, het is een belangrijk onderdeel van onze persoonsgerichte zorg. We zijn daarom blij dat hij zijn inzichten, lessen en ideeën op 16 november met ons komt delen. We kijken ernaar uit!”

*Om drukte en teleurstelling te voorkomen: alleen geïnteresseerden die een persoonlijke uitnodiging van Avoord hebben ontvangen en zich vervolgens hebben aangemeld, kunnen de bijeenkomst van Teun bijwonen.