Mail ons Bel ons

Eerste groep leerlingen geslaagd voor verkorte opleiding verzorgende IG

Afgelopen woensdag was het feest voor de eerste groep leerlingen van de verkorte interne opleiding verzorgende IG van Avoord. Zij rondden dit intensieve leer-werk traject succesvol af en hebben hun diploma in ontvangst mogen nemen. 

In september 2018 startten de eerste groep deze verkorte interne opleiding tot verzorgende IG. De meesten zonder zorgachtergrond maar wel met een grote behoefte om in de zorg te werken. “Ik heb eigenlijk vanaf de middelbare school al de neiging gehad om in de zorg te gaan werken en nu had ik zoiets van ik kan meer, ik wil meer en ik wil me inzetten voor de ouderen in onze samenleving, dus dit traject was voor mij een uitkomst” aldus één van de leerlingen.

Sanne Muller, Coördinerend adviseur leren en ontwikkelen, vertelt dat niet zomaar iedereen dit traject kan volgen: “Voordat de leerlingen aan dit traject mochten beginnen moesten zij aantonen zowel de motivatie als basiskennis in huis te hebben. Deze leerlingen hebben dat bewezen. Zij hebben zich meer dan 100% ingezet om het diploma te behalen.” Afgelopen woensdag was de diploma uitreiking. Vanwege de corona-maatregelen waren alleen de geslaagden aanwezig bij de uitreiking.

De verkorte opleiding duurt maximaal 18 maanden en bestaat uit een combinatie van leren en werken. De leerlingen werkten op de psychogeriatrische en somatische woongroepen en binnen de zorgappartementen. Daarnaast volgden zij één dag per week les bij Avoord. Sanne: “Goede ondersteuning op de werkvloer én goede docenten maken in dit traject echt een verschil. De leerlingen krijgen in korte tijd veel vakinhoud tot zich en moeten dat direct inzetten op de werkvloer. Dan is het belangrijk dat dit duidelijk wordt uitgelegd en dat zij kunnen rekenen op ondersteuning van werkbegeleiders, praktijkopleiders en natuurlijk de teams waarin zij werken.”

Om deze verkorte opleiding goed vorm te geven is Avoord een samenwerking met opleider OPPstap Zorg en Welzijn aangegaan. OPPstap is gespecialiseerd in MBO-beroepsopleidingen en aanverwante trainingen in het domein van zorg en welzijn.

Met het behalen van de diploma’s is de eerste groep klaar met de opleiding. Voor hun ligt een mooie carrière als verzorgende IG bij Avoord in het verschiet. Sanne: “Met het afronden van zo’n traject wordt ook geëvalueerd hoe zij de opleiding hebben ervaren. Mooi om te zien dat de leerlingen de opleiding waarderen met een 8. Alle input die we hebben ontvangen nemen we mee voor de volgende groepen, want inmiddels zijn er al drie nieuwe groepen gestart met deze verkorte interne opleiding”.