Mail ons Bel ons

Breed georiënteerde 55+-ers met geheugenproblemen komen samen in het Buitenhuis

"Ik praat graag. Omdat ik het nog kan. En omdat ik weet dat ik het straks misschien niet meer kan." Met het boekje 'Dagelijks leven met dementie' in de hand vertelt Ed den Boef over zijn geheugenproblematiek in het Buitenhuis op het terrein van Kloostergaard in Het Withof in Etten-Leur. "Ik ben geen deskundige, wel een ervaringsdeskundige." 

Het Buitenhuis is een vorm van dagbesteding bij Avoord voor breed georiënteerde 55+-ers met een geheugenprobleem en die geen aansluiting vinden bij de reguliere dagopvang. De deelnemers wonen nog zelfstandig thuis. "De activiteiten en gespreksstoffen die hier behandeld worden of waarover de mensen zelf met elkaar in gesprek gaan, dat is net even anders", vertelt Ingrid van Aalst, projectleider Dagopvang bij Avoord. "Dat uit zich ook bij de opening van het Buitenhuis, die hebben ze zelf vorm gegeven." Want hoewel het Buitenhuis al sinds 12 augustus draait, was het van een officiële opening nog niet gekomen. Dat gebeurde donderdag. 

Aansluiting

Uit ervaring blijkt dat breed georiënteerde mensen graag aansluiting bij elkaar zoeken. Zij hebben andere interesses en voeren bijvoorbeeld graag een thematisch gesprek. Het Buitenhuis voorziet hierin. Ook worden culturele en muzikale activiteiten georganiseerd. De bewegingsactiviteiten zoals yoga en het maken van wandelingen worden afgestemd op de specifieke wensen van de deelnemers. De afgelopen weken zijn met het eerste aantal deelnemers al positieve ervaringen opgedaan. Van Aalst: "In principe kan iedereen hier terecht, maar je hebt wel een indicatie nodig. Daarvoor kun je bij de gemeente aankloppen. Als het niet anders kan, kan het ook op particuliere basis. En mensen die niet zelfstandig in staat zijn om hier te geraken, daar kan vervoer voor geregeld worden."

Uitjes

Niet alleen de opening van het Buitenhuis is door de groep zelf vorm gegeven. "Ook uitjes regelen ze zelf. Zo willen ze graag een keer een bezoek brengen aan Breda International Airport, voorheen vliegveld Seppe. Dan pakken ze zelf de telefoon. Ze zijn ook al een keer naar een zorgboerderij geweest, daar hebben ze de melkrobots gezien. Dat vonden ze echt geweldig."

Daarnaast worden mensen uitgenodigd om lezingen te komen geven, een psycholoog bijvoorbeeld. Bij de opening verzorgt Ed den Boef van de huidige groep de lezing zelf. Zijn geheugenproblematiek uit zich door een combinatie van pijnloze migraine, een hersenbloeding en beginnende dementie. Over dat laatste zegt hij: "Dat begint meestal met afwijkend gedrag. Of bijvoorbeeld met lelijke dingen zeggen tegen mensen die je naaste zijn." Den Boef werd er op gewezen door zijn vrouw, maar sloeg het eerst in de wind. Om een lang verhaal kort te maken: een dokter constateerde bij hem vasculaire dementie. "Toen moest ik dus erkennen dat mijn vrouw het juist had gezien en dat ik dus degene was waar het probleem zat. Mijn suggestie is dan ook: als je afwijkend gedrag waarneemt bij personen, ga met hem of haar naar de dokter!"

Storm

Het Buitenhuis is nu geopend op maandag en donderdag van 9.30 tot 16.30 uur. "De groepen bestaan uit acht personen met een uitloop naar maximaal tien", besluit Ingrid van Aalst. "Als we acht cliënten hebben gaan we een extra dag open en dat zit er nu al aan te komen. We zijn net twee maanden open en het loopt storm."