415 Avoord zet stap in verduurzaming | Avoord
Mail ons Bel ons

Avoord zet stap in verduurzaming

Het is aan de orde van de dag: duurzaam omgaan met energie. Ook bij Avoord worden stappen gezet om energie te besparen. Saskia van Opijnen, bestuurder bij Avoord vertelt: “We gaan over op LED verlichting, maken gebruik van bewegingssensoren en zetten de verwarming deze winter minder hoog. We willen ons steentje bijdragen om de aarde leefbaar te houden, voor onszelf en de generaties na ons”.

Deze winter zet Avoord de verwarming op maximaal 21 graden. Van Opijnen: “Eerder verwarmden we als het koud is tot 22 graden. We hebben uitgerekend dat één graad minder warm stoken al een wezenlijk verschil maakt. Met deze temperatuur houden we het toch behaaglijk voor onze cliënten.” Het bieden van een comfortabele leef- en woonomgeving is voor Avoord altijd een uitgangspunt. De temperatuur is daarbij een belangrijke factor.

Een andere maatregel is de overstap naar LED verlichting. Van Opijnen: “In Het Anbarg hebben we al 85% van de verlichting van de algemene ruimtes en woongroepen vervangen met LED verlichting. Ook bij De Willaert en Rijserf gaan we al over naar LED verlichting. Daarna volgen de andere locaties.” Om het licht alleen te laten branden wanneer het nodig is, gaat Avoord ook bewegingssensoren inzetten.

“De invoering van deze maatregelen is een begin” aldus Van Opijnen. “We blijven onderzoeken en investeren in verduurzaming. Zo staan zonnepanelen nog op de wensenlijst en loopt er in Het Anbarg een
pilot waarbij we onderzoeken of we warm water in boilers niet hoeven te recirculeren in de nachten.”

Bewuster omgaan met energieverbruik is ook iets wat Avoord vraagt aan haar medewerkers, vrijwilligers, bewoners en hun naasten. “Iedereen heeft een rol in de verduurzaming” zegt Van Opijnen. “We vragen bewoners van onze appartementen bijvoorbeeld hun verwarming deze winter minder hoog te zetten. Voor medewerkers en vrijwilligers hebben we een bingo-kaart ontwikkeld met allerlei besparingsacties. Denk aan het uitzetten van radio en tv als er niemand kijkt en het controleren of de verlichting uit is bij het verlaten van een ruimte. We dagen onze medewerkers en vrijwilligers uit de kaart vol te krijgen door alle acties uit te voeren.” Volle kaarten mogen ingezonden worden en onder alle inzendingen verloot Avoord 100 paar heerlijk warme sokken. Van Opijnen: “Als we allemaal bewust omgaan met ons energieverbruik, dragen we samen een steentje bij aan een duurzame toekomst.”