Mail ons Bel ons

Saskia over afasie: ‘Als taalvaardigheid wegvalt, staat iemands leven op z’n kop’

Wat als je van de een op de andere dag niet meer kan praten? Niet goed op woorden kunt komen? Geen kaart meer kan schrijven? Een televisieprogramma maar moeilijk kunt volgen? Communicatie is alles, meent onze logopediste Saskia Aarts. Ze specialiseerde zich in afasie, een taalstoornis die ontstaat door hersenletsel. Vandaag begint de Week van de Afasie, een mooi moment om wat meer aandacht te vragen voor dit onderwerp.

Week van de Afasie: een belangrijk onderwerp

De meeste mensen weten in hun dagelijks leven niet beter: we lezen artikelen, sturen appjes, struinen het internet af, bellen met elkaar… Het klinkt zo vanzelfsprekend, totdat dat plots wegvalt. Vaak is een beroerte de oorzaak van dit taalprobleem, soms een hersentumor of een andere vorm van hersenbeschadiging. Saskia: “Op het moment dat die taalvaardigheid wegvalt, staat iemands leven op z’n kop. Als je iets simpels als een kaart schrijven naar je kleinkind niet meer kan, doet dat vreselijk veel pijn.”

In haar werk begeleidt Saskia mensen met afasie. In sommige gevallen komen zij net uit het ziekenhuis terecht bij haar, soms hebben ze er al een revalidatieperiode op zitten. “Maar hoe ver iemand ook is, voorop staat dat ik luister naar de behoefte die er is. Wat vindt iemand echt belangrijk? Wil hij of zij weer zelf een boodschappenlijstje kunnen maken? Of wil diegene weer beter worden in praten of schrijven? Geen hulpvraag is hetzelfde. Samen gaan we aan de slag om in kleine stapjes weer wat vooruitgang te boeken.”

Communiceren doe je nooit alleen

Saskia beseft als geen ander hoe afasie het leven van iemand overhoop kan gooien. “Alles in het leven draait om communicatie, zowel verbaal als nonverbaal. Het beperkt niet alleen degene die het overkomt, maar ook zijn of haar omgeving. Communiceren doe je nooit alleen. Stel je eens voor dat je niet meer met je partner kunt praten. Of dat je wel veel praat, maar vooral inhoudsloos.”

Samen met een collega binnen Avoord heeft Saskia een afasie-registratie behaald, waarmee ze als logopediste een specifieke behandeling kan geven aan mensen met afasie. Dat doet ze zowel in onze woonvoorzieningen als bij de mensen thuis. Op een rustig tempo helpt ze deze mensen naar betere communicatievaardigheden. Dat het bijna nooit meer wordt zoals het was, is een pijnlijke maar realistische constatering. “Maar we kijken altijd waar er wél nog een verbeterslag valt te halen bij iemand. Kleine stapjes zijn ook stapjes. Samen streven we naar het beste resultaat in alle omstandigheden.”