11 okt 2018 Terug naar nieuws

Topcare zorgmedewerkers delen kennis en ervaringen

Topcare centra voeren praktijkgericht onderzoek uitom de zorg continu te verbeteren, werken samen met cliënten, familie en wetenschappers, leiden medewerkers op in onderzoeksvaardigheden én delen kennis met andere collega-zorginstellingen.

Om kennis landelijk te delen heeft Avoord, samen met 5 andere zorgorganisaties, het Lerend KennisNetwerk Dementie opgericht. In het eerste bestaansjaar van het KennisNetwerk hebben de deelnemers hun voorbeelden van goede dementiezorg met elkaar gedeeld.
“Ik vertel graag over mijn werk en ervaringen delen met anderen is altijd leuk” vertelt een verzorgende IG van Avoord die aanwezig was bij het kennisnetwerk. “Het was mooi dat ik samen met drie collega’s onze ervaringen over SOCAV kon delen. We hebben uitgelegd dat bij ons de cliënt centraal staat en hoe er geluisterd en gehandeld wordt naar de wensen en behoeftes van de cliënt. Wat mij opviel is dat er nog veel verschil zit in het handelen van zorgmedewerkers tussen verschillende organisaties maar dat alle organisaties wel meer tijd vrij maken om wat extra’s te kunnen doen voor hun bewoners. Ik merk dit zelf ook en ik geniet hier zo van.
Door tijdens deze bijeenkomsten ervaringen te delen leer je dat je dezelfde problemen op verschillende manieren kunt benaderen en oplossen. Er is niet altijd één goede oplossing, maar er zijn meerdere oplossingen mogelijk voor een probleem. Soms hangt het van de persoon of situatie af welke het beste werkt. Dit leer je alleen door ervaringen met elkaar te delen.”

Bekijk hier een overzicht van alle praktijkvoorbeelden uit het KennisNetwerk Dementie.