16 okt 2017 Terug naar nieuws

Blog: Vier de liefde. Een bijzondere wens van een mooi en bescheiden echtpaar

Samen oud worden met een partner met dementie, dan wordt de liefde soms zwaar op de proef gesteld. Dat weten ook meneer en mevrouw Esser. “Wij hebben al veel meegemaakt maar genieten nog altijd van elkaar en zoveel mogelijk van ieder mooi moment. En dat zit ‘m in de kleine dingen.”

Zij: ”ik houd van jou”
Hij: ”en ik van jou en blijf je altijd trouw”

De vrienden van Avoord hebben op iedere locatie van Avoord een wensboom geplaatst. In deze boom mogen cliënten, medewerkers en familie een wens hangen in de hoop dat deze gerealiseerd wordt. Donderdag 31 augustus vroeg ik tijdens de muziekvereniging of er nog mensen waren die een wens in de boom wilde hangen. Dat was het begin van een mooi verhaal van meneer en mevrouw Esser.

De heer Martin Esser woont bij Avoord en bezoekt altijd samen met zijn vrouw Mieke de muziekvereniging. Hun liefde en zorg voor elkaar spat er altijd vanaf. Ik vroeg die donderdag of zij bijvoorbeeld hun huwelijksgeloften opnieuw zouden af willen leggen. Het was bedoeld als grapje maar resulteerde in pretogen, tranen en een prachtig verhaal van dit zo bescheiden paar.

“6 november is onze trouwdag, dan zijn we 52 jaar getrouwd. Door alle jaren heen hebben we lief en leed gedeeld. Zelfs in deze dagen, nu dementie een grote rol speelt in ons leven, zijn we nog steeds samen op pad en weten we elkaar te vinden en lief te hebben” vertelt mevrouw Esser mij. “In 1965 zijn wij getrouwd. Drie weken voor de bruiloft is mijn vader plots overleden. We trouwden op 29 oktober maar iedereen had verdriet. We hielden de bruiloft heel sober. Op 6 november vond het kerkelijk huwelijk plaats. Ik heb mijn japon toen maar drie uurtjes aangehad. Een feest is er niet meer van gekomen.”

“Voor de gouden bruiloft wilden we met het gezin naar Kaapverdië gaan maar toen werd Martin ziek en kon dit niet doorgaan” zegt mevrouw Esser. “We hebben het er jaren geleden over gehad om dan onze geloften opnieuw uit te spreken naar elkaar maar ja, dat kon toen ook niet…” Tranen schieten haar in de ogen en rollen over haar wangen. Meneer Esser slaat z’n arm om haar heen. “Ik ben zo blij met jou”. Ook hij heeft tranen in zijn ogen.
Ik vertelde het paar van een huwelijksceremonie genaamd “rituele verbinding” en legde hen uit wat dat is en wat ze dan doen. Ze hielden elkaar stevig vast en keken elkaar met glimmende ogen aan. “Dat zou echt iets voor ons zijn. Onze wens is om onze huwelijksgelofte te vernieuwen in deze tijd. Om ons kracht te geven voor de tijd die komen gaat. Het is even iets anders zoals ons leven nu gaat. Een leven wat je van te voren niet verzint. Maar we zijn ontzettend dankbaar met elkaar.”

Ik vond dit zo’n bijzonder verhaal dat ik dit niet zomaar op een wensbriefje kon schrijven en maar afwachten of het gerealiseerd zou worden. Mevrouw Esser gaat zo vaak mogelijk in de week naar haar man terwijl ze zelf ook met een rollator loopt en zichtbaar pijntjes heeft. Ondanks dat klaagt ze nooit en is altijd vriendelijk. Ze zorgt ervoor dat het haar man aan niks ontbreekt. Dat vind ik zo bewonderingswaardig dat ik hun wens waar wilde maken. Ik trok de stoute schoenen aan en heb de vrienden van Avoord persoonlijk aangeschreven met dit verhaal. Natuurlijk hoopte ik van harte dat dit verhaal hun net zo zou raken en dat zij konden helpen om de wens van dit bijzonder paar waar te kunnen maken.
De vrienden van Avoord reageerden heel snel. Ze waren enthousiast en geraakt door het verhaal. Al snel werd een datum gepland en binnen een maand was de bruiloft georganiseerd. We werden van alle kanten geholpen om voor dit paar een mooie en onvergetelijke dag te maken. Zo verzorgde ’t warm hart de catering en bubbels, Bakker Rijngoos zorgde voor een bruidstaart, Vishandel J. Vermeulen regelde de hapjes, MieKado schonk heuse trouwringen, Fred Schuch van Conntext maakte de bruidsrapportage en Joocke Scholte verzorgde de ceremonie Rituele Verbindingen.

Afgelopen zaterdag 14 oktober was de grote dag aangebroken. De familie van meneer en mevrouw Esser hielpen met veel liefde aan het opbouwen van de ruimte waar de ceremonie en receptie werd gegeven. Iedereen droeg zijn steentje bij voor dit bijzondere moment. Het was tot in de puntjes verzorgd en de Keltische ceremonie was ontroerend. Iedereen werd gegrepen door de warmte die deze ceremonie uitstraalde. Het ging gepaard met veel symboliek en emotie wat de familie Esser zo verbindt. Het paste perfect bij hen. Na de prachtige ceremonie werden meneer en mevrouw begeleid naar het té-café waar de receptie plaats vond. Ze werden ontvangen met champagne waarna in het zonnetje de foto’s zijn gemaakt. De bruidstaart werd gesneden en geproefd door het echtpaar. Zo startte de receptie die ze nooit hebben gehad maar nu mochten beleven, samen met hun dierbaren. Meneer en mevrouw Esser straalden van geluk en sloten moe maar voldaan samen de dag af.

Angelique Dekkers
Medewerker dagbesteding