22 jun 2017 Terug naar nieuws

Bedden van Avoord naar Filipijnen en Costa Rica

In 2017 verving Avoord Zorg en Wonen een groot aantal bedden en matrassen. Waar laat je dan alle oude bedden en matrassen? In dit geval zijn ze verscheept naar het Provinciaal Hospitaal Balamban op de Filipijnen en naar Costa Rica waar ze in gebruik zijn genomen voor diverse particuliere initiatieven voor de ouderenzorg.

Drijvende kracht achter deze logistieke uitdaging is Ad Buijs. De voormalig directeur van een woonzorgcentrum in Breda doet dit niet voor het eerst. In 2008 bereikte hem, via een studievriend werkzaam op een epileptisch centrum,  een verzoek om ziekenhuisbedden te leveren aan een ziekenhuis in Ghana dat aan renovatie toe was en waarvan de inventaris helemaal versleten was. Ad boorde met succes zijn netwerk aan en kwam in contact met Avoord. Zij namen op dat moment het verzorgingshuis Contrefort in gebruik waardoor de tijdelijke huisvesting in het Trivium vrijkwam. Met de overtollige inventaris werd niet alleen het ziekenhuis in Ghana geholpen, ook het weeshuis aldaar kreeg de nodige spullen.

Door deze actie kwam Ad, in samenwerking met anderen, in contact met de Stichting Wereldwijd Toegankelijk die op zoek was naar meubilair, gereedschap, kleding medische- en verzorgingsmiddelen voor een ziekenhuis en scholen in Gambia.
Steeds meer stichtingen wisten Ad te vinden en tegelijkertijd kwamen er steeds vaker aanbiedingen van inventaris en artikelen. Inmiddels fungeert Ad als intermediair voor diverse stichtingen. “Het is geweldig,” zegt Ad enthousiast, “al die hier in Nederland vrijgekomen artikelen en middelen krijgen een nieuwe bestemming bij mensen die dat zo hard nodig hebben. De eerste projecten in Ghana en Gambia hebben we zelf bezocht. Tegenwoordig houden we overzicht via de contactpersonen van de diverse stichtingen.”

Zo werd hij dus vorig jaar door Avoord benaderd.  “Of wij belangstelling hadden voor 100 bedden en 300 matrassen. In principe hebben wij altijd belangstelling maar er moet wel meteen een afzet voor zijn omdat we geen opslag hebben”. Na wat telefoontjes kwam Ad terecht bij de Stichting Missiewerken Redemptoristen Vlaanderen. Zij zijn wereldwijd actief in diverse landen. Broeder Willy Mosselmans is de grote stimulator van deze stichting. Er waren concrete aanvragen voor bedden in de Filipijnen en Costa Rica. “De match was snel gemaakt,” aldus Ad.

Broeder Willy is in december 2016 in Costa Rica geweest om de situatie daar op te nemen en gaat deze zomer naar de Filipijnen. Daar bezoekt hij het ziekenhuis en kijkt hij of alle spullen goed zijn aangekomen en zijn ingezet bij de doelgroepen waar ze voor bedoeld zijn. “Wij zijn Avoord dankbaar voor alles wat zij hebben aangeboden,” zegt Ad tevreden. “Het is fantastisch dat de vrijkomende inventaris opnieuw een goede bestemming krijgt.”

Ad hoopt in de toekomst nog heel veel mooie matches te maken. “Op dit moment is er een grote vraag naar rolstoelen, rollators en ziekenhuisbedden die nog in goede staat zijn. Ook verzorgings- en verplegingsartikelen en middelen blijven welkom”.
Spullen aanbieden? Neem contact op met Ad via e-mail hanad@ziggo.nl.