10 aug 2016 Terug naar nieuws

Vrienden van Avoord schenken Tovertafel

Op 3 augustus schonken Vrienden van Avoord een Tovertafel aan de bewoners van de woongroepen in woonzorglocatie De Willaert in Zundert. Dit interactieve lichtprojectiespel activeert en stimuleert ouderen met dementie. Zowel qua lichaam als geest, wat zorgt voor een goed en welbevinden. In juni was er een proef op één woongroep. Er werd veel gebruikt van gemaakt, door de bewoners zelf en ook samen met verzorgers of familie. Dat was dan ook de reden dat Vrienden van Avoord besloot tot deze schenking.

Waarom de Tovertafel?

De Tovertafel is een innovatief, speels product voor ouderen in de midden tot late fase van dementie. De interactieve spellen, bestaand uit lichtprojecties op tafel, reageren op hand- en armbewegingen en stimuleren de ouderen om te bewegen en om sociaal contact te maken. De mensen fleuren letterlijk op dankzij de betovering op de tafel voor zich. Henny Verschuren, Willem Froeling en Monique Rombouts overhandigden namens Vrienden van Avoord de Tovertafel aan de bewoners van woongroep 17 en verzorgenden. De bewoners hebben de Tovertafel enthousiast in ontvangst genomen en demonstreerden wat zij al met de Tovertafel kunnen doen. “Nu is het nu aan de medewerkers, vrijwilligers, familieleden en vrienden van onze bewoners om dit betoverende spel te gaan gebruiken en zo de kwaliteit van het dagelijkse leven nog verder te vergroten”, aldus Gini manager zorgeenheid in De Willaert.

Wat is de Tovertafel?

De Tovertafel is een kastje dat boven de eettafel aan het plafond hangt. Het kastje bevat een hoge kwaliteit beamer, infraroodsensoren, een luidspreker, een processor en geheugen dat de spellen en de projecties op de tafel eronder aanstuurt. Omdat de Tovertafel aan het plafond hangt, wordt het nauwelijks opgemerkt door de bewoners. De Tovertafel won in 2015 de Dutch Game Award. Komend najaar zullen er ook op de andere zeven woongroepen bevestigingspunten voor de Tovertafel komen, zodat de Tovertafel op alle woongroepen gebruikt kan worden.