21 jul 2015 Terug naar nieuws

Avoord Zorg en Wonen is uitgeroepen tot landelijke Best Practice voor dementievertraging

De enige drie, en toevallig ook enige Brabantse, best practice locaties die zijn aangewezen voor het vertragen van dementie bij mensen in een instelling zijn: Rijserf in Rijsbergen, Franciscushof in Etten-Leur en Zorgvilla’s Hoogeloon in Hoogeloon. Zij krijgen van VWS de best practice-status toegewezen en zullen gezamenlijk optrekken in het uitrollen ervan.

Plan van Van Rijn

Juni 2014 uitte Staatssecretaris Van Rijn zijn zorgen over de kwaliteit van de langdurige zorg voor ouderen in Nederland aan de Tweede Kamer. In februari 2015  presenteerde Van Rijn het plan ‘Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen, als startpunt om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Naar aanleiding van het plan deed Van Rijn, afgelopen mei een oproep aan alle verzorgings- en verplegingsinstellingen in Nederland om vernieuwingsplannen in te dienen die als best practice voor Nederland kunnen dienen.

Vernieuwingsplan SOCAV

Avoord Zorg en Wonen, Zorgcoöperatie Hoogeloon en de Congregatie Zusters Franciscanessen van Etten dienden samen het plan 'SOCAV' in. Op 3 juli jl. presenteerden Martin den Hartog, bestuurder van Avoord Zorg en Wonen, samen met Ad Pijnenborg, bestuurder van Zorgcoöperatie Hoogeloon de plannen aan VWS. En met succes. Zij zijn de enige locaties die zich richten op het vertragen van dementie.

1e academische werkplaats voor dementievertraging

Het plan 'SOCAV' (spiegelen, optimaliseren, compenseren en aanleren van vaardigheden) is tot stand gekomen in samenwerking met de wetenschap en moet dementie succesvol vertragen. Wetenschappers aan de universiteiten van VU, Radboud UMC en Tilburg zijn bij SOCAV betrokken. Samen met de locaties in Etten-Leur, Rijsbergen en Hoogeloon zullen zij de komende twee jaar de eerste academische werkplaats in Nederland zijn waar aan deze innovatieve Best Practice wordt samengewerkt aan nieuwe interventies.