3 feb 2015 Terug naar nieuws

Geslaagde pilot met steunkousen verhoogt tevredenheid cliënten Avoord

Minder pijn en ongemak voor cliënt, terugkeer van eigenwaarde, tijdswinst en sommige cliënten hadden zelfs geen professionele zorg meer nodig. Dat zijn de resultaten van een pilot die Avoord eind 2014 met Vilans onder thuiszorgcliënten in Etten-Leur Noord uitvoerde. Slimmer zorgen in de thuiszorg? Het kan!

 

Steunkousen: efficiënte zorg levert hogere cliënttevredenheid

Het doel van de pilot was het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor cliënten door het opsporen van tijdrovende en onnodige zorghandelingen en waar nodig het vervangen voor betere en moderne alternatieven. Onder 28 thuiszorgcliënten van Avoord werd in december 2014 het aan- en uittrekken van steunkousen onder de loep genomen. De conclusie was dat de bestaande werkwijze onnodige handelingen bevatte. Die werden eruit gehaald. Bij sommige cliënten werd een ander hulpmiddel geprobeerd. Het resultaat van de verandering is dat de meeste cliënten voortaan zelf de kousen aantrekken. Op het tijdstip dat zij dat wensen. De pilot bracht een stukje zelfstandigheid terug in hun leven. Met slechts een geringe inspanning en simpele aanpassingen, werden tijdens de pilot 238 minuten per week bespaard. Vòòr de pilot voerde een medewerker 56 keer per week deze handeling uit. Na de pilot nog maar 42 keer. Niet alleen daalde daardoor fysieke belasting van de medewerkers, de waardering van cliënten over de kwaliteit van de geleverde zorg door Avoord steeg naar een 8.

 

Pilot ‘Slim zorg in de thuiszorg’

Er deden nog vier andere thuiszorgorganisaties in Nederland mee. Het belangrijkste resultaat is dat de cliënttevredenheid duidelijk is toegenomen. De pilot toonde aan dat veel mensen tevreden zijn over de nieuwe werkwijze, maar ook dat het niet bij iedereen lukte om het voortaan zelf te doen. Er blijven mensen die daar de kracht of de mogelijkheid niet voor hebben. Daarom blijft voor hen ondersteuning noodzakelijk. Dankzij de pilot zijn medewerkers steeds bewuster van andere veelvoorkomende handelingen, die misschien ook anders en slimmer kunnen. Avoord gaat deze denk- en werkwijze nu ook in alle andere teams introduceren.

 

Meegaan in de veranderingen in de zorg

De hulp bij het aan- en uittrekken van steunkousen door een zorgprofessional zoals van Avoord, staat sinds de veranderingen in de zorg onder de druk. Er is immers minder geld beschikbaar voor de zorg. Daarom wordt vanuit Avoord samen met medewerkers en cliënten gezocht naar oplossingen zodat zij niet meer onnodig afhankelijk hoeven zijn van zorg. Avoord gelooft in het behoud van privacy, keuzevrijheid en zelfstandigheid. Daarom stimuleert Avoord cliënten actief om de regie over het eigen leven zo lang mogelijk in stand te houden. Ook daar waar het om het aantrekken van steunkousen gaat. De overheid verwacht van burgers dat wat zij zelf kunnen, zij dat zo lang mogelijk zelf doen. Daarom werkt Avoord samen met Vilans in het opsporen van tijdrovende en onnodige zorghandelingen en waar nodig het vervangen voor betere en moderne alternatieven.