Mail ons Bel ons

Jos Hendrickx: vrijwilliger op de duofiets

Naam: Jos Hendrickx
Woonplaats: Etten-Leur
Leeftijd: 67 jaar
Functie: Gepensioneerd en nu vrijwilliger bij Avoord in Etten-Leur.

U bent bij Avoord vrijwilliger op de duofiets, wat houdt dat precies in?
,,Elke week ga ik op twee vaste dagen, dinsdag en donderdag fietsen met bewoners van de zorgcomplexen Kloostergaard en Franciscushof in Etten-Leur. ”

Zijn het elke week dezelfde mensen met wie je op pad gaat?
,,Er is een vaste groep, die geregeld meegaat. Een persoon wil elke week een keertje mee en anderen wisselen elkaar af. De activiteitenbegeleiders van Avoord polsen of mensen interesse hebben om mee te doen. Ik maak ritjes van ongeveer één uur. Dus elke ochtend kunnen er twee mensen mee.”

Wanneer begon je met dit vrijwilligerswerk?
,,Twee jaar geleden, toen ik met pensioen ging. Ik wilde graag bezig blijven.”

Wat voor werk deed u voor u met pensioen ging?
,,Ik heb altijd in de tuinbouw gewerkt. Als voorman, dus ik stuurde mensen aan. Nu zit ik met mensen achter het stuur. ”

Hoe kwam u erbij om juist dit vrijwilligerswerk op te pakken?
,,Avoord hield dat voorjaar een open dag. Bij die gelegenheid ben ik gaan kijken wat er mogelijk was. Het fietsen sprak me aan. Ik had er ook voor kunnen kiezen om aan te sluiten bij een groepsactiviteit, maar dit past me beter.”

Wie bepaald de routes?
,,Dat doe ik meestal. Vanaf Franciscushof kun je vrij veel kanten op. Naar het centrum van Leur, soms gaan we richting Sprundel en andere keren richting Hoeven. Het gaat echt om het fietsen, dus we stoppen nooit voor een boodschap. Wel heb ik bijvoorbeeld ergens een afspraak met een boer gemaakt dat we soms – als de staldeur openstaat – even een kijkje mogen nemen bij de koeien. De meeste mensen met wie ik ga fietsen, doen dit het liefste door de natuur. In een uur leggen we zo’n 12 kilometer af, dus dat bepaalt grotendeels de mogelijkheden. Ik heb zo’n acht min of meer vaste routes in mijn hoofd zitten. ”

Waar kletsen jullie over, onderweg?
,,Over van alles en nog wat. Inmiddels ken ik de mensen die mee gaan fietsen. In het begin is het een kwestie van even aftasten, maar daarna komen de verhalen en gespreksonderwerpen vanzelf. Deze mensen hebben al een heel leven achter zich. Dus onderwerpen genoeg. Slechts zelden praten we over het nieuws van nu. ”

Fietsen jullie het hele jaar rond of alleen met mooi weer?
,,Als het regent, gaan we niet. Door kou laten we ons minder snel tegenhouden. Behalve als het écht snijdend koud is. Maar een beetje kou, dat deert me niet. Mensen zeggen soms aan het begin dat ze het maar fris vinden, om na afloop toch blij te zijn dat we zijn gegaan. ”

Nog nooit ergens met een lekke band gestaan?
,,O, jawel, dat is al eens voorgekomen. Dan is het een beetje afhankelijk van degene die je op dat moment bij je hebt, wat te doen. We hebben een reparatiesetje bij ons, maar sommige mensen die meefietsen zijn afhankelijk van een rolstoel. Gelukkig ken ik veel mensen in de omgeving. Die keer dat ik lek reed, zijn we een klein stukje doorgefietst naar een bekende van me. Daar heb ik de situatie uitgelegd en is het opgelost. Maar ik kan ook altijd bellen en dan sturen ze iemand. ”

Wat levert dit vrijwilligerswerk je op?
,,Een blij gevoel. Ik ga elke dag met twee mensen fietsen en er komen drie mensen terug met een glimlach op hun gezicht. ”